ВАЖНО ЗА СТУДЕНТИТЕ! Всички факултети на ЮЗУ, с изключение на изкуствата, преминават към онлайн обучение

8 от всичките 9 факултета към Югозападния университет „Неофит Рилски” – Благоевград вече въведоха или предстои да преминат към онлайн обучение. Както „Струма” писа, решенията за обучение от дистанция се вземат не на университетско, а на факултетно ниво, като деканските ръководства на всяко от основните звена вземат решение дали с оглед на ситуацията около коронавируса да преустановят присъствените занятия.

Във връзка с удължената епидемиологична обстановка, с цел ограничаване опасността от разпространение на Covid-19 от понеделник /26.10/ всички лекционни курсове със студенти от Техническия факултет преминават  към обучение в електронна среда от разстояние, което ще се осъществява чрез платформите Blackboard и Moodle/BigBlueButton/.

Всеки студент може да получи консултации по съответната дисциплина присъствено в обявеното приемно време на преподавателя или по електронната поща, а актуална информация ще бъде своевременно качвана на сайта на Техническия факултет.

Също от началото на тази седмица до 15 ноември към онлайн обучение преминават и студентите от 2, 3, 4 курс на специалностите „Английска филология“  и „Приложна лингвистика“. Останалите специалности, както и първокурсниците по „Английска филология” и „Приложна лингвистика” в седмицата от 26 до 31 октомври остават в присъствена форма на обучение.

От днес 27.10 до 8.11 всички студенти и преподаватели на Факултета по обществено здраве, здравни грижи и спорт също ще са в неприсъствена форма на обучение. Решението е взето на разширен декански съвет и може да бъде удължено в зависимост от кризисната обстановка. Имайки предвид, че факултетът подготвя кадри по регулираните професии „Кинезитерапевт”, „Медицинска сестра”, „Акушерка” деканът доц. д-р Миглена Симонска уточни, че от началото на академичната година досега  студентите 2, 3, 4 курс на Катедрата по здравни грижи са били изцяло на практика и всъщност са провели по-голяма част от часовете за практическо обучение .

 В специалност „Логопедия” по същия начин имаше по-интензивни  практики и съответно по-голяма част от часовете за практически упражнения и клинични практики са проведени.

 „Кинезитерапията също вървят по график, макар че там имат малко повече часове, които трябва да проведат. В момента, в който се успокои обстановката, ще търсим варианти за по-интензивно обучение и настина практиките да се реализират на 100 процента, защото там студентите усвояват специфични знания и умения и работят в реална клинична среда. Същото се отнася и за специалност „Спорт”, коментира деканът доц. д-р М. Симонска и уточни, че в момента текат държани изпити за специалност „Спорт”, които ще се проведат присъствено. Важно е да се знае и че центърът по логопедия /намиращ се в 8 УК/, където студенти и преподаватели безплатно консултират, диагностицират и терапевтират лица с комуникативни нарушения от всички възрастови групи, няма да преустанови дейност, а специализираната логопедична помощ може да бъде оказвана в онлайн среда. 

С оглед на изострената епидемична обстановка към занятия в електронна среда преминават и в Природо-математическия факултет. Считано от днес /27.10/, до 15.11 обучение от дистанция ще се осъществява за студентите от специалностите „Информатика“ и „Информационни системи и технологии“, ОКС „Бакалавър“ и ОКС „Магистър“.

Студентите от специалностите „Математика“, „Педагогика на обучението по математика и информатика“, „География и регионална политика“, „Екология и опазване на околната среда“, „Педагогика на обучението по география и история“ „Физика“, „Приложни оптични технологии“, „Оптични технологии“, „Педагогика на обучението по физика и математика“,преминават на обучение от дистанция, считано от 2 ноември  до 15 ноември 2020 г.

„Смятаме да преустановим временно присъственото обучение и да въведем такова от дистанция. Още не съм оформил заповедта, но възнамеряваме това да се случи от 2 ноември”, сподели деканът на Философския факултет проф. д-р Борис Манов и допълни, че първите занятия на магистрите ще бъдат присъствени.

Както „Струма” писа, още преди началото на академичната година от най-големия факултет – Педагогическия, внедриха „комбинирано” обучение. В първите две седмици присъствено занятия имаха само първокурсниците от професионално направление 1.2. педагогика, ОКС „бакалавър“. Студентите 2, 3, 4 курс през целия семестър ще се обучават от дистанция.

 Студентите от професионално направление 1.3. „Педагогика на обучението по …”, ОКС „бакалавър“, специалност „Физическо възпитание и спорт“  1, 2, 3 и 4 курс също учеха присъствено само първите 2 седмици, като до края на семестъра лекциите и семинарите ще са от дистанция чрез използване на електронната платформа Blackboard и други алтернативни платформи за обучение (Zoom, Moodle, Teems, BigBlueButtum).

 Хоспитирането от дистанция ще се провежда под формата на: Online хоспитиране; чрез разработване на казуси в платформите, използване на видеоматериали (учебни филми, педагогически ситуации в детската градина, видеоуроци), присъствено хоспитиране (при възможност). Според спецификата на учебната дисциплина по преценка на преподавателя могат да се използват различни варианти на хоспитиране.

Малко по-късно към дистанционно обучение преминаха и Стопанският, и Правно-историческият факултет.

Така на практика се оказва, че в ЮЗУ само във Факултета по изкуства засега продължават с присъственото обучение. „Ние ще сме последните, които ще преминем към обучение в електронна среда. Подготовката на кадрите в областта на изкуствата е специфична и много трудно, да не кажа, че е невъзможно да се осъществява от дистанция, затова докато министърът или ректорът не ни разпоредят, ще учим присъствено. Такова е желание и на студентите и на колегите преподаватели и аз съм длъжен да се съобразя с тях”, коментира деканът на Факултета по изкуствата проф. д.н.к Васил Марков и уточни, че единствено в катедрите „Културология” и „ Изобразително изкуство” е взето решение лекциите да са от дистанция , като всички останали занятия са присъствени. 

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Сър Пичук

    Те и без това нищо не учат, сега ще си получават заплатите без да излизат от в къщи. Евала, дай Боже всекиму!

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *