ЮЗУ открива на 1 октомври новата академична година с видеообръщение на ректора и тържества по факултети, но само за първокурсниците

С тържествени церемонии на живо в Югозападния университет „Неофит Рилски” откриват новата академична година на 1 октомври. Съществената разлика е, че студентите, преподавателите, администрацията, гости и ръководството на университета няма да се съберат както досега пред стълбите на Първи учебен корпус.

„Вземайки в предвид ситуацията и спазването на противоепидемичните мерки, откриването на новата академична година ще бъде по факултети в присъствието само на първокурсниците, а ректорът проф. д-р Борислав Юруков ще направи видеобръщение”, съобщи зам. ректорът по учебната дейност на ЮЗУ доц. д-р Ицка Дерижан.

Първи на новото предизвикателство реагираха от Филологическия факултет. След направената организация деканът проф. д-р Магдалена Костова-Панайотова информира, че на 1 октомври от 10.30 ч. в аулата на Югозападния университет ще се състои кратко официално откриване на учебната 2020/2021 година за Филологическия факултет.

„С оглед на настоящата обстановка и за да опазим възможно най-добре здравето на всички, моля за присъствието само на първокурсниците, приети във Филологическия факултет, на ръководството и на колегите ръководители на катедри. След церемонията първокурсниците ще бъдат упътени по специалности в съответните зали, където ще ги чакат техните курсови ръководители”, разяснява проф. Панайотова.

За същото време – 10. 30 ч., е насрочена церемонията и на Факултета по педагогика.

„Откриването ще бъде от 10 часа в новата театрална зала в 8 УК /б.р бившия Механотехникум/. Подготвили сме програма, като ще поздравим първокурсниците със специален концерт”, коментира за „Струма” деканът на Факултета по изкуствата проф. д.н.к. Васил Марков.

Във връзка с подготовката за академичната 2020/2021 г. в ЮЗУ кипи трескава дейност. В момента тече цялостен ремонт на зала 207 и 208, които след аулата са с най-голямата площ и капацитет. Наред с дезинфекцията и утвърдените мерки на централния вход в I УК е монтирана ограда, за да се ограничи в максимална степен евентуален контакт между потоците влизащи и излизащи. 

Безспорно един от най-важните въпроси, вълнуващ и студентите, и цялата академична общност е дали учебният процес ще е присъствен или онлайн. По този повод зам. ректорът доц. Дерижан обясни, че за да се провежда присъствено обучение, на всеки човек трябва да бъдат осигурени по 4 кв. метра. Затова и всеки факултет, съответно след проведен факултетен съвет, ще вземе решение има ли възможност да изпълни изискването за определената индивидуална  площ и как ще обучава студентите си.

„Естествено има учебни дисциплини и специалности като „Кинезитерапия”, „Медицинска сестра”, „Акушерка”, „Химия”… при които обучението от разстояние е неприложимо, затова при тях ще се върви към присъствена форма”, уточни зам. ректорът и допълни, че в основните звена с големи потоци студенти, каквито са Правно-историческият, Педагогическият, Стопанският факултет, е по-целесъобразно, за да няма струпване на хора,  лекциите да са от дистанция.

Конкретно Факултетът по педагогика е с 230 първокурсници, а до началото на новата академична година се очаква техният брой да стане около 250. Именно за да се обезпечат въпросните 4 кв.м на човек, новопостъпващите студенти в общо 5 специалности по предварително изготвен график ще учат в аулата. Там в продължение на две седмици те ще се подготвят как да работят с иновативната „Блекборд система” на ЮЗУ за обучение в електронна среда.   

„Що се касае до практическите занятия се стремим към максимално уплътняване на работните пространства. Учебните дисциплини вече са окомплектовани за обучение от дистанция. Преподавателите се подготвят и като разработват казуси, видеофилми, различни симулативни и ситуационни методи”, разкри доц. Дерижан . Така, за да могат да реагират максимално бързо и адекватно, според ситуацията, от ЮЗУ активизират целия си електронен ресурс от платформата Вlackboard, през ZOOM, Moodle, до BigBlueButton. И ако например студенти трябва да имат практическо занятие в социално заведение, някоя от базовите детски градини, училище, където достъпът на външни хора е силно ограничен, преподавателите ще им представят казуси, педагогически ситуация през някои от е-системите.

„Желанието и амбицията на всички в ЮЗУ е новата академична година да бъде присъствена, но трябва да сме готови за различни варианти и ситуации”, заключи зам. ректорът доц. Дерижан и посъветва студентите да следят сайта на университета и на съответния си факултет, където своевременно ще бъде качвана актуална информация.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

5 Коментара

  1. Ирина

    Тази женичка Дерижан е срам за академичната общност. Нека някой провери „научната“ и продукция – всичко е преписано. Крадеше от колеги и познати текстове и сега се прави на „ректор, та дори и да е зам.“.

    Отговори
  2. 16 хиляда лева на месец

    Не се мъчете! И да не започнете никой няма да забележи, не се упражнявайте на гърба на нещастните деца. Жалка картинка е това ЮЗУ!

    Отговори
  3. Юри потури

    Видео обръщение – хахаха.

    Ще е интересно да се види – все пак при 16000 на месец би следвало дикцията и изказа да са станали по-акаденичми от последните му изяви публично. През първият му мандат усля да смени сервитьорските ризи с малко по-качествени, а почна от време на време и сакенце да слага.

    Бравоооо

    Отговори
  4. Стоян

    Щом тази дърта К*рва дето сте я изтипосали ги решава въпросите на УЗУ-то ясна работата. Пълна трагедия.

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *