Великобритания се готви да започне ваксинацията срещу COVID-19

Следващата седмица Великобритания ще стане първата страна в света, която започва да използва ваксината на Pfizer и BioNTech срещу коронавируса, предаде Ройтерс.

Първите дози ще бъдат инжектирани във вторник, като приоритет ще се дава на хората над 80 години, здравни работници на първа линия и обитатели и персонал на старчески домове.

Великобритания е поръчала общо 40 милиона дози от ваксината. Това е достатъчно за ваксиниране на 20 милиона души в 67-милионната страна.

Очаква се първата седмица да са налични около 800 000 дози. Първите дози са пристигнали от Белгия и са складирани на различни места в страната за проверка на качеството, съобщи здравното министерство.

Кампанията по ваксинация във Великобритания съвпада с критично важен момент от преговорите й с ЕС за търговско споразумение за периода след Brexit.

Преходният период изтича на 31 декември и при излизане на Великобритания от ЕС без споразумение ще настъпят сериозни смущения в движението на стоки между нея и страните от ЕС като Белгия.

Вестник „Обзървър“ съобщи днес, че при необходимост десетки милиони дози ваксина ще се доставят във Великобритания с военни самолети, за да се избегнат евентуални забавяния по пристанищата.

Ваксината на Pfizer и BioNTech трябва да се съхранява при температура минус 70 градуса, а в обикновен хладилник срокът й на годност е само пет дни. Затова на първо време ваксината ще се поставя в 50 болници, а от 14 декември общопрактикуващите лекари ще я поставят в над 1000 ваксинационни центъра из страната.

Британската кралица Елизабет Втора, която е на 94 години, и съпругът й Филип, който е на 99, заявиха, че ще съобщят кога са се ваксинирали.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *