Вижте 9 заблуди за развода

В живота за жалост се случва и това – след голямата любов и силната страст допреди седмица, днес вече живеете в ненавист и равнодушие. И двамата имате желание да тръгнете в различни посоки. Само че преди да предприемете тази стъпка, не пречи да узнаете какви заблуди изопачават нашите представи за развода.

заблуда 1 – Вторите бракове са по-стабилни
Това е вярно само ако сте си направили правилни изводи от предишния горчив опит. Често разведените съпруги попадат в един и същи капан – търсят мъжа, който прилича на бившия им. При мъжете тази “устойчивост” най-често се проявява при външния вид на новата избраница. А жените обикновено “зациклят” на определени качества на мъжа и стават жертви на собствените си подсъзнателни представи. После недоумяват защо всичките им мъже са алкохолици или наркомани, или женкари, или неудачници. Работата е там, че ние привличаме към себе си определен тип. За да се измъкнете от този порочен кръг, се вгледайте в себе си и преценете защо привличате тези неприятни личности.

заблуда 2 – Самотата е непоносима
Това твърдение има много ярка полова диференциация. Самотните мъже наистина живеят по-малко от женените. А неомъжените жени напротив – живеят по-дълго от омъжените си приятелки. Не е трудно да се досетим защо се случва така. Самотните мъже наистина пият повече, хранят се нередовно и водят безразборен полов живот. А при жените отсъствието на мъжа сваля от плешките им доста допълнителни товари.

заблуда 3 – Съвместният живот преди брака намалява вероятността от развод
Всъщност такива отношения рядко прерастват в официален брак. Хората подсъзнателно започват да го възприемат като нещо временно и нестабилно. Не си струва да се уповавате на това, че многото години съвместен живот позволяват да опознаете партньора си по-добре. Човекът е променливо същество и промените често са непредсказуеми. За да е успешен бракът, е важна не толкова продължителността на “подготвителния” период, колкото умението на партньорите да правят компромиси и да отстъпват.

заблуда 4 – След развода стандартът на живота на жената значително се понижава, а на мъжа се повишава
Наскоро международната статистика потвърди, че нивото на приходите на разведената жена пада с 27%, а това на мъжете се повишава само с 10%. Разбира се, ако жената е домакиня, трудно ще се справя сама. Но ако тя работи, картината е съвсем друга: в семейство със средни и малки доходи голяма част от бюджета се “изяжда”, и то главно от мъжа. А разведената работеща жена може да си позволи много повече женски радости, защото харчи значително по-малко за храна.

заблуда 5 – Появата на дете предотвратява развода
Понякога жените гледат на бременността като на последен шанс да запазят семейството си. Но това се случва само ако чувствата между съпрузите са още живи. Ако не е така, съществува голяма вероятност да ви се наложи да възпитавате детето си сама. Болшинството от мъжете възприемат децата чрез своето отношение към майките им. С това се обяснява фактът, че много от тях, след като са напуснали семейството и родните си деца, си намират нови съпруги и стават прекрасни пастроци. Ето защо ще е по-добре, ако първо изясните отношенията със съпруга си и след това помислите за дете.

заблуда 6 – Скандалите и конфликтите неминуемо водят до развод
Това е вярно за повечето от семействата, особено ако един от съпрузите има скандалджийски характер, а другият играе роля на буфер. А ако и двамата съпрузи са с взривоопасен темперамент, бурните им скандали често завършват с не по-малко бурни примирения. Бракът невинаги е тихо и уютно гнездо. Не са редки случаите, когато чувствата, закалени в семейни битки, благополучно доживяват до златна сватба.

заблуда 7 – Мъжете по-често напускат семейството
След еманципацията ситуацията се е променила. Вече 2/3 от всички разводи са по инициатива на жените. Сексуалната революция развенча идеята за женското целомъдрие, а равноправието донесе на жените финансова независимост. Но жената си е жена и желанието й да има семейство и надежден съпруг не е намаляло през вековете. Просто се е изчерпало желанието й да търпи непотребен или неверен мъж до себе си.

заблуда 8 – Късните бракове са по-дълготрайни
Всъщност браковете, сключени до 30 години, са 2 пъти по-дълготрайни от тези, когато съпрузите са над 30. Това се обяснява с факта, че зрялата психика е по-малко възприемчива към новото. С времето човек губи своята “пластичност” и му е трудно да се съобразява с партньора. А пък и мъжете лесно свикват с ергенския живот. И каквото и да разказваме за радостите на семейния живот, трябва да признаем, че бракът си е тежък труд. И ако безметежната младост се хвърля в него без много да се замисля, то при зрелостта на първо място стои въпросът дали си струват напрежението и стресът на брака и колко дълго може да издържи човек.

заблуда 9 – Най-много са разводите през първите 3 години
Първите години на съпружеството са нелеко изпитание за младоженците. Но младите съпрузи не се стремят да се отърват от брачните си задължения. Доказателство за това са резултатите от статистиката. Те сочат как се разпределя броят на разводите според преживените съвместно години: до 1 година – 3,6%; от 1 до 2 години – 16%; от 3 до 4 години – 18%; от 5 до 9 години – 28%; от 10 до 19 години – 22%; 20 и повече години – 12%. По тези данни може да се проследи как здравината на съпружеските връзки зависи от чувствата. Пикът на разводите е между 5 и 9 години, когато съпружеската любов започва да “отминава”, но на човек му се иска все още да обича. След 30 години брачен живот броят на разводите рязко пада. В тази възраст привичката изиграва решителна роля.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *