Вино с поезия, еликсир от глухарчета, гръцки понички, етно локум сред хитовете на първото по рода си бизнес изложение в Благоевград

Вино с поезия, еликсир от глухарчета, гръцки понички, местен етно локум, природни продукти… бяха част от атракциите на първото по рода си бизнес изложение в Благоевград. Форумът, който се проведе в съботния ден в парк „Македония”, бе организиран от Търговско-промишлената палата, в сътрудничество с Община Благоевград и е в рамките на проект „Укрепване на предприемаческата култура и сътрудничество в допустимия трансграничен регион”, с акроним „STRENGTHEN“ по Програмата за сътрудничество Interreg V-A „Гърция-България 2014-2020, договор за субсидия: B6.3a.25/13.04.21.

В инициативата участваха фирми-производители от България и Гърция в четири основни направления: туризъм, агро-хранителен сектор, креативни индустрии и строителни материали, като целта на изложението бе да се осигури директен контакт на бизнеса с потенциални клиенти. Специално за събитието зала „Орфей” бе декорирана изключително стилно, а десетки посетители, гости и жители на областния център, имаха възможност да дегустират различни храни и напитки – от трапезна вода, бутилирана в Свети Врач, през ароматен чай от „ Горска аптека”, до сладко от люти чушки, сирена, кашкавали, гръцка халва, локум и вафли с тахан, произвеждан в Благоевград. Бяха подредени и щандове и с ръчно изработени аксесоари, рисувани шапки, домашна козметика, мед, картини, мостри на ламинати, паркети, отоплитени системи… Представителите на бизнеса предлагаха и оферти на туроператорски агенции, хотели, семейни вили.

Още със старта на изложението погледите привлече Ива Георгиева, открояваща се с изключителен артистичен дух и творчески заряд. Атрактивната дама, живееща в София, с корени от санданското село Плоски, откъдето е баба й, промотира иновативния си продукт, наречен „Либе”, представляващ вино с поезия. Тя бе изложила розе, реколта 2021 г., като на всяка бутилка с оригинални етикети бяха изписани авторски творби. Наред с това Ива представи и първата си стихосбирка „Либе” и раздаваше автографи на специално изработени флайери, също с нейни поеми.

Пред репортер на вестник „Струма” 30-г. поетеса разказа, че още от малка има влечение към българския език, литературата и изкуството. Започнала да пише като ученичка във втори клас, първите й стихчета били за мама, баба… В зряла възраст основна тема в творбите й е любовта като порив, преживяване, възраждаща, облагородяваща перспектива. Водена от творческите си пориви, Ива напуска работата си като брандов мениджър. В момента е на борсата, но има ясна визия и е разработила концепция как да сбъдне мечтите си.

„Преди повече от 10 години баща ми и чичо ми създадоха малка бутикова винарна в село Плоски. Вдъхновена от тях, направих собствена марка вино и започнах да слагам стихотворенията си на задния етикет. Приятели и познати споделяха, че им е малко това, което четат само върху  етикетите, и ме съветваха да издам книга. Така се роди и първата ми стихосбирка. Естествено, тя е вдъхновена от любовта. Първо исках да е нещо, свързано с Италия и свободата, и мислех да я нарека „Либерта”, но останаха първите четири букви и стана „Либе”, което е хем българско, а в същото време е свързано и със свободата. Всичко е много арт и е за хора, които обичат да чувстват и искат да бъдат вдъхновени всеки ден и да имат нови и нови емоции в живота си”, сподели Ива Георгиева, която специално за изложението бе намалила цената на виното си и вместо за 25 лв. го продаваше за 20 лв. Тя разкри и че бъдещите й творчески планове включват създаването на шоколад с белгийски суровини, също с поеми, и издаването на нова стихосбирка.

Изложението бе посетено и от кмета на Благоевград Илко Стоянов. Той се запозна в детайли с дейността на всеки един участник в инициативата. Видимо заинтригуван, управникът се спря на щанда с виното, прочете част от поемите, купи си бутилка и стихосбирката, като призна, че и самият той е писал стихотворения. Ентусиазирано и вдъхновено, Ива обясняваше за продукта, мечтите си и разбра, че разговаря с кмета, чак когато му даде автограф. „Извинявайте, името Ви ми се стори познато, но не знаех кой сте. Баща ми е говорил за Вас и сте приятели. Той е депутатът Георги Георгиев, но аз умишлено не споменавам това, защото се боря и искам да постигам всичко сама. Дори в семейството често ми казват: „Иве, Иве… това твое изкуство…”, но аз напуснах работа, за да се развивам в тази област, и дори изкупувам виното на баща ми и чичо ми”, призна емоционално младата поетеса и разказа, че подготвя собствено шоу, както и за идеята си за шоколадите. Кметът извика на щанда и директора на дирекция „Култура, спорт и туризъм” Силвия Домозетска и започнаха „преговори”.

„Ето, открих истински диамант, при това без да я познавам, както и тя мен”, констатира за Ива Георгиева градоначалникът и я покани да представи своето „Либе шоуто” в Благоевград и да се включи в културния живот на града.

„Познавам Ви и много Ви се радвам”, с тези думи Илко Стоянов се ръкува и с представители на благоевградска компания за производство, търговия и дистрибуция на продукти за сладкарството и хлебопроизводството. Любопитното е, че от фирмата, реализираща износ за Гърция, Естония, Канада, Румъния… бяха изложили част от новите си разработки, като етно локум с рози, ягода, орехи, вафли. Те не се продаваха, а подаряваха, и всеки имаше възможност да си вземе от продуктите. На съседния щанд гръцки представители черпеха с понички, грис халва, а иначе посетителите можеха да си купят сирена, кашкавали, като най- предпочитано бе маслото, с цена от 20 лв. за килограм.

Изключително впечаляващ – и като декорация, и като предлаган асортимент, изцяло от природата, бе щандът на тематичен семеен хотел в Горно Драглище. Там бяха изложение множество билки, сладка по рецепи, издирени от възрастни хора, гъби, а управителят на фирмата Велка Ядкова, която от 30 години се занимава с тази дейност, лично приготвяше горски чай. Помолена да издаде част от тайните на предлагания еликсир от глухарче, В. Ядкова сподели, че в основата е големият мерак, много работа, търпение и точна рецепта.

„Често хората казват: събрах глухарчета, но ми се захароса. Да, обаче с мокра лъжица не се бърка. Точно тази капчица вода съсипва всичко. Рецепти има всякакви, могат да се намерят от много места, но важни са именно детайлите и тънкостите”, заключи управителят на фирмата и поясни, че глухарчето е билка, на която се използват всички части – от корените до цвета, а основното му действие е кръвопречистване и благоприятстване флората на чревния тракт.

И тъй като в тематичния семеен хотел редовно организират и провеждат образователни беседи с ученици и студенти, а самата г-жа Ядкова е била учител и е преподавала физика и математика, тя с радост сподели и още полезни и важни неща за билките.

„Има поверие, че ако четири дни подред се пият по четири чаши с по четири цветчета от невен, то това има изключително благотворен ефект върху организма”, каза В. Ядкова и продължи с образователната беседа на тема копривата. Общоизвестно е, че копривата принадлежи към най-добрите лечебни растения, но малцина знаят, че за да има необходимите свойства и ефект, трябва да се бере в точно определено време/сезон.

„Хората си мислят, че копривата просто е полезна, но не знаят, че не трябва да се бере през лятото когато е цъфнала, защото тогава може да е алерген. Трябва да се вземат само малки стръкчета с по 3 най-много 4 листа, тоест да се бере рано напролет или късно есен”, разкри В. Ядкова.

По оношение на предлаганите сладка например тя държеше да подчертае, че цената им не се променя от 30 години и продължава да е 6 лв. за бурканче, както и че основното в дейноста на фирмата не е комерсиалното, а бутиково предлагане на продукти, изцяло от природата.

„Казвам природни, а не био продукти. Избягвам и не използвам определението био, защото с това напоследък се злоупотребва. Вие сами си отговорете на въпроса: как може например един сок да е био, а да е в пластмасова опаковка, че и да не се разваля 3 години”, даде тема за размисъл бившата учителка.

А че в региона има био земеделие, това можеше да се види на щанда на вече 18-г. дейност на фирма с био ресторант и ферма в местността Предел. Мястото, разположено в подножието на Пирин планина, както и продуктите, сред които био моркови, тиквички, чушки… са сертифицирани и на 90% собствено производство.

Попитана от репортер на „Струма” дали био храните са достъпни за масовия български производител, собственичката Здравка Смиленова коментира, че на фона на високите цени на препаратите, торове, пътят да се запази ниска себестойност е именно прилаганият от тях – използването на продукти, взети от природата, като гъби, бактерии, растителни екстракти. Те служат на земеделието, щадят полезните насекоми и в същото време правят силни, здрави и нестресирани растенията, които служат за храна на духа и на тялото.

„Бих казала, че като цена са достъпни. Това, което ги оскъпява в известна степен, са правилата за индивидуални опаковка, етикетите, но като се махнат тези аксесоари, то самият био продукт в повечето случаи е по-евтин”, каза З. Смиленова и даде за пример био спанака, който не е по-скъп от обикновения, или т.нар. конвенционален.

На изложението лично присъства и Димитриос Михас, ръководител по икономически и търговски въпроси към посолството на Република Гърция в България. Той сподели, че за пръв път е в Благоевград, и даде висока оценка на организирания форум, като подчерта, че общността на производителите, представители на бизнеса от двете страни, е много жива и активна.

От гръцка фирма, произвеждаща отоплителни системи на слънчева енергия, също изтъкнаха, че изложението е изключително важно и полезно за разширяване на бизнес сътрудничеството между двете страни. Представителят на фирмата, който също бе за пръв път в Благоевград, коменира, че особено сега с поскъпването на ел. енергията техните продукти стават все по-търсени, и обяви, че търсят дистрибутори за цяла България.     

На форума присъства и цял клас ученици на Професионалната гимназия по икономика „Иван Илиев”. Въпреки почивния ден абитуриентите от специалност „Икономика и мениджмънт” бяха дошли по собствено желание, за да се подготвят за предстоящата си матура по професия, включваща разработването и защита на дипломент проект. Водени от учителите си по икономически дисциплини Илиана Кадурина и Гергана Христова, дванадесетокласниците извършиха своеобразно проучване на пазара, бизнеса и почерпиха идеи в реална среда.

„Искаме да обърнете внимание на всичко – от марката, логото, позиционирането на дадения продук до спецификите на отделните дейности и бизнес”, дадоха учителите конкретни насоки на учениците, а те с истински ентусиазъм се впуснаха да изпълняват поставените им задачи. Така бъдещите икономисти, мениджъри… подробно разпитваха как е стартирал съответният бизнес, какви предизвикатества е имало. Преставители на фирми с готовност разказваха за своите продукти, технологията и с радост се снимаха с гимназистите, впечатлени от тяхната подготовка и желание за нови знания.

Велка Ядкова почерпи учениците с чай, а „анкетиралият” я дванадесетокласник, освен че получи шестица от учителите си, бе изненадан и с неочакван подарък. Собственичката на тематичния семеен хотел „награди” любознателния младеж с уикенд за двама.

„Действително подобни форуми са много полезни за нас. Те спомагат както за обогатяване на професионалните ни знания и умения, така и за подготовката ни за държавния  изпит за придобиване степен на професионална квалификация”, заключиха от 12 „б” клас. 

„Малките и средни фирми са гръбнакът на икономиката, ето защо е изключително важно да получават необходимата подкрепа, включително и чрез подобни прояви“, обобщи кметът Стоянов и изрази надежда, че първото по рода си изложение ще се превърне в традиция.

Част от учениците на ПГИ и учителите им с производители на мед и пчелни продукти.    

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *