Вирусолог: Проветряването е може би по-важно от дезинфекцирането

Опасността от заразяване с коронавирус чрез аерозолни частици се оказва по-голяма, отколкото се предполагаше. Според водещия германски вирусолог Кристиан Дростен, правилата за защита от Ковид-19 трябва да се преработят, съобщава „Дойче веле“.

Водещият германски вирусолог Кристиан Дростен смята, че в бъдеще трябва да се обръща по-голямо внимание на опасността от заразяване чрез аерозоли. Специалистът от берлинската клиника „Шарите“ твърди, че има нови научни познания, които затвърждават впечатлението, че аерозолните частици играят много значима роля при разпространението на заразата.

„Ще се наложи да променим правилата“

„В определен момент навярно ще се наложи да преработим основно сегашните правила за защита от Ковид-19 с оглед на новите познания за механизмите на заразяване“, каза той. 

По отношение на пребиваването в затворени помещения вирусологът казва следното: „В ежедневието ни навярно трябва да се концентрираме повече над проветряването, отколкото над постоянното бърсане и дезинфекциране“. Още в средата на май Кристиан Дростен заяви във връзка с откриването на ресторантите и заведенията, че приемането на клиенти на открито може да се смята за относително безопасно, поради което навярно не е необходимо дори правилото за спазване на отстояние от два метра между масите.

Както повечето други вируси, така и Sars-CoV-2 се разпространява по въздуха – под формата на капчици, но и на така наречените аерозолни частици. Това са миниатюрни, фини частици, които човек произвежда при говорене, викане и пеене. Те са толкова малки и леки, че не падат веднага на земята, а се носят из въздуха дълго време и могат да пренасят вируси.

Важно е да проветряваме

Според вирусологога Дростен, тези аерозолни частици играят поне също толкова важна роля за пренасянето на заразата, колкото и т.нар. капкова инфекция – например когато някой се изкашля директно в лицето ни. Опасността от аерозолните частици се увеличава особено в затворени помещения със застоял въздух. Затова Дростен препоръчва често проветряване. Според него, то може да се окаже по-важно, отколкото постоянната дезинфекция на ръцете.

Правилното миене на ръцете със сапун е за предпочитане пред дезинфекцирането с препарати. Вижте как правилно да мием ръцете си във видето горе.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *