Отменят увеличението на абонаментните карти и глобата за „закопчан” автомобил в Разлог

Запазване на старите цени на месечните абонаменти за паркиране  и глобите при закопчан със скоби автомобил ще разгледат  съветниците в Разлог на предстоящата сесия на местния парламент утре. Причината за отмяна на увеличението е драстичният спад на издадените абонаментни карти за месец  април, който отчитат от ОП „Паркинги и гаражи“ в града, като от общо 65 абоната само 8 са заплатили и продължили абонамента си за паркиране. Отказ за заплащане от страна на гражданите се наблюдава и на глобите при блокиран автомобил, която се налага заради неплатена такса за ползване на „синята зона”. Тенденцията сочи към увеличаващ се брой откази да се заплати санкцията и остри реакции спрямо служителите от „Паркинги и гаражи”, което често ги принуждава да търсят съдействието на полицията.

Увеличението предвиждаше вдигане на налозите с 5 лева, като  цената на абонамента за паркиране в „синя зона” и на платените паркинги в Разлог за 1 месец трябваше да се увеличи от 30 на 35 лева, двумесечният – от 55 на 60 лева, а тримесечният – от 75 на  80 лева. Глобата при блокиран автомобил също трябваше да се вдигне с 5 лева и от 10 да стане 15 лева. 

Промените бяха вписани в „Проект за изменение и допълнение на Наредбата за дейността на „синя зона” и платените паркинги“ и бяха публикувани на сайта на община Разлог още през месец февруари.

Сега местният парламент трябва да гласува отпадане на гореописаните промени и запазване на старите цени. Предложението вече мина през постоянните комисии и предстои разглеждането му от ОбС. Не се предвижда увеличение на таксата за почасово паркиране, която си остава 1 лев.

Сред мотивите на искането за отмяната е и променената икономическа обстановка в страната и последствията от пандемията, които не подминаха и Разложката котловина, където туризма заема голям дял.

Запазват се предвидените промени за превръщането на платения паркинг на ул. „Възраждане“, който е с 30 паркоместа, в „синя зона“.Очаква се промяната да доведе до икономии, тъй като досега паркингът се обслужваше от две лица – на входа и изхода, а предвид малкия брой места за паркиране той ще може да бъде поет от един човек. Предвижда се намаляване числеността на служителите в предприятието с един брой поради пенсиониране на един от тях. Съкращения не се предвиждат.  

ЯНА ЙОРДАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *