Вкусна питка с топено сирене

Продукти

1/2 кубче прясна мая
2 яйца + 1 жълтък за намазване
250 мл топла вода
200 г кисело мляко
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
5 с.л. олио
брашно, колкото поеме за средно твърдо тесто
100 г топено сирене
100 г краве сирене
масло за намазване на корите
сусам

Начин на приготвяне

Активирамe маята във малко хладка вода с 1 с.л. захар и малко брашно. Замесваме хубаво еластично тесто и оставяме малко да отпочине и втаса. Разделяме тестото на 2 равни части и 1 по-малка топка за средата. От двете разделяме по една по малка топка, която е за плетеницата, а по-голямата за кората, която мажем с масло и поръсваме със сирене, режем парченца топено сирене.

Навиваме на руло и слагаме по средата на другата кора, която режем на ленти и ги заплитаме, както ни хареса. Готовите две плетеници свиваме в тава, от по-малката топка разточваме кора, която мажем с масло и навиваме на руло. Режем го по дължина през средата и усукваме.

Питката втасва, след което я мажем със разбит жълтък, посипваме със сусам и печем в загрята фурна на 160 градуса. По желание може да се украси със цветчета от тесто за декорация.



Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *