Вр.и.д. кметът Я. Попвасилев иска вместо частна фирма общинско предприятие с директор и 8 души персонал да поеме приюта за безстопанствени кучета

Да се създаде нова фирма „Общински приют за безстопанствени кучета“ , която да поеме всички ангажименти около залавянето и обгрижването на бездомните животни и регистрацията и контрола на домашните любимци, предлага вр.и.д. кметът на Благоевград Ясен Попвасилев. Идеята му е в дружеството да работят 8 души, от които 4-ма в приюта, 2-ма администратори, 1 във ветеринарната лаборатория и директор, който да се назначава и освобождава от кмета без конкурс и да е пряко на негово подчинение. Целта е новата фирма да усвоява средствата, които в момента се дават на външен изпълнител за залавяне, обезпаразитяване и кастрация на бездомните кучета чрез обществена поръчка. Така ще се избегне липсата на изпълнител в периоди, когато единият договор е изтекъл, а нов не е подписан.

Друго предимство, посочено от вр.и.д. кмет Я. Попвасилев, е, че общинската фирма ще води образователни кампаниии, ще състави и поддържа  електронни регистри на бездомните и домашните кучета, ще извършва проверки заедно с доброволци и служители от звено „Сигурност и обществен ред“ и така ще упражнява контрол. Неин ангажимент ще е и изграждането и поддържане на мрежа от обособени места за свободни разходки на домашните любимци. Предложението е на вниманието на общинските съветници заедно с проект за правилник за работата на новото общинско дружество, но дали председателският съвет ще го включи  в дневния ред на сесията, насрочена на 25 юни, още не се знае.

През последните години фирмата „Бали Ко“ ЕООД на благоевградчанката Илияна Балева стопанисва общинския приют. Последният й договор с общината е от 18 февруари т.г. за 160 000 лв. Той бе подписан чрез пряко договаряне, тъй като проведената процедура за избор на изпълнител през август 2020 г., в която участваха „Бали Ко“ ЕООД и регистрираната в Кочериново „ГИВ 2021“ ЕООД, не даде резултат, защото и двете фирми бяха отстранени.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. гражданка

    Това,което предлага г-н Попвасилев е много разумно.Дано съветниците го приемат.УСПЕХ.

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *