Върнаха арх. Васил Тинчев в инфекциозно отделение, обмислят варианти за разкриване на допълнителни легла в МБАЛ – Благоевград след уклончивото поведение на шефа на Тубдиспансера

Главният архитект на Благоевград Васил Тинчев вече е преместен от реанимация в инфекциозното отделение. Състоянието му се подобрява, след като от няколко седмици му се провежда интензивно антибиотично лечение и бе включен на кислородна маска заради вирусната пневмония. След като контролните му проби за Ковид-19 на PCR апарата вече са отрицателни, той е върнат в инфекциозно отделение и предстои да бъде изписан.

Изолаторът на отделението е пълен с пациенти с  коронаинфекция. Вчера е изписан 48-годишен мъж и   свободното легло веднага е заето. Засега от МБАЛ – Благоевград се справят със ситуацията. „Нито един пациент няма да бъде върнат. Ще се разкрият допълнителни легла”, увери болничният шеф д-р Огнян Митев.

Предвижда се съмнителните пациенти да се настаняват в отделни стаи в отделенията, преди да стане готов резултатът от PCR теста за коронавирус, като тази превантивна практика вече е въведена от началника на вътрешно отделение д-р Румен Кондев. Последно се наложило жена, която постъпила с оплаквания в спешно-приемно отделение, да изчака 5 часа там, докато стане готов резултатът от изследването за коронавирус и след като пробата била отрицателна, е настанена във вътрешно отделение.

Въпреки решението на Общинския кризисен щаб ремонтираното отделение на Тубдиспансера да се ползва като буферно и предприемно за пациенти със съмнения за Ковид-19, това все още не е факт.

Припомняме, че в понеделник дори бе проведена работна среща на управителите на болниците и кмета Румен Томов в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания (СБАЛПФЗ ), която е общинско звено. Управителят на болницата д-р Петър Георгиев обаче е заявил, че се нуждае от още лекари, както и от нарочна заповед да приема допълнително пациенти.

Малко преди самата среща пред репортер на „Струма“ управителят на Тубдиспансера д-р Петър Георгиев  заяви, че се нуждае от още 10 медицински сестри, 4-5 санитари и минимум 5-има лекари. Уклончивото му поведение, меко казано, е разочаровало колегите му, които трескаво започнаха да обсъждат и други варианти, за да се избегнат критични ситуации. Един от тях бил евентуално да се ползва детско отделение в МБАЛ – Благоевград, но той е отхвърлен, тъй като отделението, което бе затворено заради ремонт, в понеделник отново ще бъде отворено за малките си пациенти.

В частната болница ПУЛС също е дискутирано да се разкрие ковид отделение. „Не може, когато става въпрос за живота на хората и нашата болница се задъхва, приемат се заразени с коронавирус, сред които  повечето млади хора между 35-50-годишна възраст, някой да стои настрани. Не може точно болницата за белодробни заболявания да не помогне. Дано е прав проф. Кантарджиев, че се очаква спад на заразените”, заяви началникът на вътрешно отделение на МБАЛ – Благовград д-р Румен Кондев.

10 нови случая на коронавирус за Благоевградска област бяха отчетени за последното денонощие от Единния информационен център.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *