В Петрич вдигат паметник на репресираните от комунизма

В Петрич ще има паметник на репресираните от комунистическият режим. Предложението бе вкарано на последната за годината сесия в южния град от съветниците от листата на Коалиция „Заедно за промяната” Живко Карадалиев, Иво Стефанов, Добринка Бацанова и Ефтим Каламски.

Точката не беше включена в официалния дневен ред, тъй като при разглеждането й част от членовете на комисиите са били „против”, най вече Димитър Капитанов от  БСП и Пламен Чолаков от „Глас народен”, разкриха съветници. С подписите на 14 от тях предложението обаче бе включено под №1 при откриването на сесията.

Според емоционалното изказване на Живко Карадалиев в най-комунистическата държава – бившия Съветски съюз, миналия месец в Москва е открит паметник на всички пострадали от репресиите на комунизма, а в Петрич, най-демократичният град в България, такъв паметник няма. Той припомни, че през изминалите 28 г. въпросът с изграждането на такъв паметник е поставян няколко пъти на сесии, стигало се е дори до решения на ОбС за определяне на място за паметник, но до момента такъв няма.

По предложение на Съюза на репресираните подходящо място за него е зелената площ пред сградата на „Социални грижи”, която е общинска собственост. Има изготвен предварителен проект за паметника, събрани са и средства за изграждането му.

Съветниците Капитанов и Чолаков се опитаха да отклонят приемане на решението с мотив да се направи комисия, която да избере друго място, а не в центъра, каквото беше предложението, но офертата им бе отхвърлена и съветниците с огромно мнозинство приеха решението.

Най-удовлетворени от сесията си тръгнаха членовете на Съюза на репресираните, които дойдоха на заседанието специално заради тази точка.

В България такива паметници има в няколко областни града, а в София преди 13 г. на площад „България” бе открит Мемориал на жертвите на комунизма.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *