В чест на 140-тата годишнина от Шипченската епопея: Благоевград посреща II Международен поход с каяци

Благоевград посреща над 60 младежи от България и Русия, участници в II Международен  поход с каяци и пеша по реки и градове в България в чест на 140-тата годишнина от Шипченската епопея. В рамките на два дни- 18 и 19 август, младежи от 12 до 20 години ще се запознаят с културата и традициите на Благоевград. Те ще пристигнат в петък /18 август/ около обяд, ще разположат лагер в близост до езерото в парк „Бачиново“.  Всички заедно, придружени от 12 ученици от паралелка с руски език към СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“, ще обиколят културните обекти в Благоевград, а вечерта ФТА „Пиринче“ към Център за личностно и творческо развитие ще ги запознае с красотата на пиринския танц и песен.

Втори младежки поход с каяци по реките на България е посветен на 140- годишнината от Шипченската епопея и включва четири водни прехода с каяци по язовир Искър, река Струма, язовирите в Западни Родопи, язовирите по р. Арда и наземни преходи. Идеята за похода е на Инициативен комитет, начело с кмета на Хасково Добри Беливанов. За организиране и провеждане на похода бе сформиран Организационен комитетет, от който е част и Община Благоевград през чиято територия преминава походът, Национално сдружение на малкия и среден бизнес, Асоциация на българските градове и региони и други НПО.

Основната цел на похода е възпитанието на младите хора, както и да се запълни дефицита от общуване „лице в лице” между младежите, да се укрепи патриотизма, взаимното уважение и признателността между българския и руския народи, да се развият морални ценности, основани на православието, да се изгради отборен дух и се тренира физическа издръжливост и твърдост на характера, да се възпита грижовно отношение към околната среда.

Към Организационния комитетет се присъединиха Министерството на отбраната, Руския културно-информационен център в София.

Походът бе включен в Националната програма за честване на 140- годишнината от Шипченската епопея под егидата на Президента. Той е подкрепен от Посланика на Република България в Руската федерация и от Губернатора на Санкт Петербург, както с официални писма за подкрепа, така и чрез практически действия.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *