Германия: Ще имаме най-бързо създадената ваксина в човешката история

Ще имаме вероятно най-бързо създадената ваксина в човешката история. Това заяви германският здравен министър Йенс Шпан пред телевизия ZDF, предаде агенция „Ройтерс”, цитирана от факти.бг.

Йенс Шпан каза, че очаква да има ваксина срещу COVID-19 през следващите месеци, или догодина със сигурност. Той не се ангажира с конкретен срок и не разкри колко дълго ще продължи имунитетът на ваксинираните лица.

„Но едно нещо можем да кажем – това е, че благодарение на съвместната работа на изследователи, учени и обществеността, вероятно ще имаме най-бързо създадената ваксина в историята на човечеството”, каза здравният министър на Германия.

Преди дни руският президент Владимир Путин заяви, че Русия първа в света е създала ваксина срещу коронавируса, но западните здравни експерти имат сериозни съмнения дали тя е безопасна и ефективна. Венецуела е изразила готовност да тества руската ваксина, предаде ТАСС. Западните страни все още не са изразили готовност да се доверят на Москва, защото това може да застраши здравето на гражданите им.

Рисковано е да се използва новата руска ваксина, категоричен е Клаус Чичутек, президент на германския институт „Паул Ерлих“, който отговаря за лицензирането на ваксини, предаде DW. Чичутек смята, че ваксината има редица недостатъци: „Необходимо е да се съберат достатъчно статистически стабилни данни за ефекта и безопасността на ваксината. Изглежда обаче, че за тази ваксина такива не са събрани“, казва той. Чичутек има предвид, че ваксината не е преминала през задължителната трета фаза, която обикновено продължава няколко месеца и обхваща хиляди тестове върху хора.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *