Германия ще предлага ваксината на Johnson & Johnson на всички пълнолетни

Германия ще направи COVID ваксината на Johnson&Johnson достъпна за всички пълнолетни граждани, обяви днес министърът на здравеопазването Йенс Шпан и добави, че те ще могат да се имунизират по съвет на лекар.

Миналия месец европейският лекарствен регулатор одобри ваксината на Johnson&Johnson, след като проучи редки случаи на поява на кръвни съсиреци в САЩ при пълнолетни пациенти, на които е бил инжектиран този препарат. Въпреки това Европейската агенция по лекарствата остави на държавите-членки да решават как да използват ваксината на Johnson&Johnson.

Решението на Германия да предлага еднодозовата ваксина на Johnson & Johnson до голяма степен е резултат от отмяната на ограниченията за прилагане на ваксината на „АстраЗенека“, станала миналата седмица. Препаратът на „АстраЗенека“ беше отделен за хора над 60-годишна възраст, след сходни съобщения за много редки случаи на поява на тромби, понякога с фатален край, дори и при по-млади хора, като жените бяха много по-силно засегнати.

Решението на Johnson&Johnson е отражение на напредъка на Германия във ваксинирането на най-възрастните хора, каза министър Шпан, цитиран от БТА. Той изтъкна, че очаква всички на възраст от 60 години и нагоре, които желаят да се ваксинират, да могат да го направят до края на май или в началото на юни.

Като се има предвид предстоящото пристигане на милиони дози от препарата на Johnson&Johnson по-късно през второто тримесечие, има смисъл този препарат да се използва по-широко, подчерта здравният министър. Прогнозите на Шпан са, че 10 милиона дози от препарата на Johnson&Johnson ще пристигнат в Германия до края на второто тримесечие.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *