Глад за ученици в три кюстендилски гимназии

Глад за ученици в осми клас регистрират три кюстендилски гимназии, след като мина и вторият етап от класирането. Празна към момента остава паралелката за шивачи в задочна форма на обучение в Професионалната гимназия по лека промишленост „Владимир Димитров-Майстора“ . Това бе и единственото училище в Кюстендилско тази година, където завършващите абитуриенти отказаха да отидат на бал заради липса на финансови средства. Съставът е предимно женски, и то от кв „Изток“.

„За мен е важно да придобия професия, а какво по-хубаво от това една жена да се научи да шие“, споделя  Искра Асенова, която тази година завърши училището. Най-много свободни места има в една паралелка в Професионална гимназия по селско стопанство „Св. Климент Охридски”, където за работник в растениевъдството се е записал само един ученик, при паралелка с 35 места. Само преди две седмици правителството актува собствеността на училището от публична в частна държавна и я прехвърли за безвъзмездно ползване на общината. Без записали се ученици е  паралелката за електротехник и за техник на компютърни системи в Професионална техническа гимназия „Джон Атанасов”.

До 13 юли се подават заявления за участие в трети етап на класиране за прием в 8-ми клас, уточняват от Регионалното управление по образованието в Кюстендил. Свободни места има в 21 паралелки с прием след 7-ми клас. По 10 и 12 са свободните места в паралелките „Банково дело” и „Електронна търговия” в ПГ по икономика и мениджмънт в Кюстендил. Гимназията се превърна в една от най-предпочитаните, тази година там завършиха над 120 абитуриенти от пет специалности.

„Харесвам „Банково дело” и затова се записах. Искам като завърша да започна работа в банка. Само че приятели на моите родители ми препоръчаха да отида не в банков клон, а в централа на банка, тъй като там заплащането е по-висако. Иначе съм чула, че един редови служител от най-ниското стъпало – касиер, дори с удръжките получавал чисти 400 лева“, споделя Кристияна Ценова, която тази година ще бъде осми клас и е избрала тази специалност.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *