Горският от Симитли, арестуван с бившия шеф на ДАНС за незаконен лов, подаде молба за напускане

Горският служител Владимир Петров, който беше задържан с бившия шеф на ДАНС и компания да ловува през нощта, подаде молба за напускане. Той отказа да каже кой е убил дивото прасе, намерено в единия от джиповете на ловците, съобщи bTV. 

Бившият председател на ДАНС Димитър Георгиев, президентът на футболния отбор „Витоша Бистрица“ Сергей Ташков, горският служител Владимир Петров, действащият служител на ДАНС Димитър К., и столичният бизнесмен Димитър А., бяха задържани, разпитани и освободени, след като във вторник вечерта били спрени от полицаи след сигнал за бракониерски улов на едър дивеч в района на с. Полена, община Симитли. При огледа в каросерията на единия джип е намерено убито диво прасе. Открити са и 4 скъпи ловни карабини с оптика, още 116 патрона и още един шумозаглушител. 

По неофициална информация оправданието на ловците е било, че видели по пътя си диво прасе, което куца. Решили, че е болно и извършили санитарен обстрел, за да не зарази другите животни в гората

Петров от дълги години е в системата и колегите му го познават като съвестен служител. Недоумяват как се е подлъгал да води ловци на забранен нощен лов.

По-рано днес директорът на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов обясни, че според Закона за лова и опазването на дивеча нощният лов е забранен.

„След установяване на нарушителите става ясно, че собственикът на фирмата има договор с Горско стопанство – Симитли за осъществяване на организиран ловен туризъм. Правомощията на фирмата са да изпълнят плана за отстрел, който е утвърден от Изпълнителна агенция по горите за определение дивечовъден участък Дебелия рид“, посочва още инж. Дамянов.

„Това, което не са свършили, е, че за всяко ловуване би трябвало да има надлежно издадено писмено разрешително, в което се вписват имената на ловците и разрешение за отстрел, вид дивеч и начина на ловуване“, обясни той.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *