Иван Гешев пред ВСС: Няма да си тръгна сам от поста

Главният прокурор Иван Гешев с изявление пред ВСС на заседанието, на което се обсъжда предложението на правосъдния министър Янаки Стоилов за предсрочно освобождаване на Гешев.

Иван Гешев заяви, че няма да си тръгне сам от поста на главен прокурор и допълни: „За разлика от един наш колега, аз няма да си тръгна, защото уважавам ВСС. Няма да участвам в съответните гласувания, ако се проявят такива. Функциите на главния прокурор са две – надзор за законност и методическо ръководство. Вие трябва да обосновете с кои действия съм нарушил тези правомощия“ заяви още той.

„Държа да отбележа, че поставените въпроси от проф. Стоилов, са обсъждани при избирането ми на главен прокурор. На същото основание се иска процедура за отстраняването ми, което е юридически нонсенс. Тези въпроси са поставяни от различни организации, включително бяха обсъдени октомври, когато Лозан Панов внесе удобно искане от Съюза на съдиите в България“, продължи Гешев.

Относно твърденията на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков заяви: „Не знам колко се е готвил Рашков, но това, което виждам, е компилация от обсъждани становища. Г-н Рашков е посочил своите първоизточници, от които е реципирал тези факти и твърдения, непочиващи на реалната действия. Това са Хелзинския комитет,  Съюз на Съдиите в българия и Фондация за правата на човека“.

„Освен това има логически противоречия в твърденията на Рашков – казва, че има липсва информация и в същото време, че е изнесена такава информация“, разясни още Иван Гешев в изказването си.

„Лъжа е, че главният прокурор не се е явил пред Евройпейския парламент, моите заместници участваха в тази среща, аз не съм участвал“, каза Гешев пред съдиите. И допълни: „Отделно писмено отговорихме на поставените въпроси. Интересен е погледът ви, че това представлява каквото и да е нарушение“, допълни още обвинител номер едно“.

Той защити дейността си, като подчерта, че е било работено по неща, които до този момент не са били засегнати. „Това включва хора, които разполагат с изключително голям финансов ресурс и работят за чужди държави, решиха проблема с телефонните измами. Предстои да видим как ще се развие този въпрос“, заяви той.

За първи път бяха повдигнати обвинения на действащ министър, както и замразени средства, активи за около 3 милиарда лева. Дали тези активи са отнети са проблем на българския съд и на КПКОМПИ“, каза още Гешев.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *