ГОРЧИВО НАСЛЕДСТВО ОТ ЩЕДРИТЕ „ПОДАРЪЦИ” НА ДЕМОКРАЦИЯТА! Скандалният приватизатор на Винпром „Дамяница“ превръща рибарника в Левуново в пасище от 440 дка за говедата си

Скандалният приватизатор на някогашната винарска перла Винпром „Дамяница“ Филип Харманджиев превръща рибарника в санданското с. Левуново в огромно пасище за животните, които отглежда.

Върху площта от близо 440 дка на бившите рибарници в местността Попов гьол той възнамерява да засади люцерна, грах, фий, пшеница, ръж и др. бобови многодишни и едногодишни треви и зърнени култури, за да може да изхранва отглежданите тук от него 1200 говеда за разплод, 130 млечни крави, 500 прасета и 4300 пернати. В момента животните се отглеждат там оградени с електропастир, а птиците са в затворени „оранжерии“, които се позиционират върху определена територия, докато я опасат, след което следва преместването й в съседния участък. С искането да смени предназначението на огромния рибарник, който не се ползва от 2016 г., в пасище Харманджиев вероятно ще увеличи и броя на говедата си.

Регионалната инспекция по околната среда и водите тези дни прецени, че инвестиционното предложение на приватизатора не подлежи на задължителна оценка за въздействието върху околната среда, въпреки че част от него попада в границите на защитените зони „Рупите-Струмешница“ /за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна/ и на защитена зона „Рупите” /за опазване на дивите птици/, които са част от Европейската екологична мрежа „Натура 2000“. Мотивът на екоинспекцията да даде зелена светлина на Харманджиев е, че с инвестиционното му предложение се засяга незначителен процент – около 0,425% от общата площ на зона „Рупите- Струмешница“, и 0,5% от зона „Рупите“, поради което не се очаква значително отрицателно въздействие върху хранителни и гнездови местообитания или места за укритие и почивка на защитените птици, няма да се наруши миграцията им и да се засегне досегашният начин на функциониране на екосистемите. По тази причина в разрешителното, издадено на инвеститора от РИОСВ, липсват и специални указания и ограничителни мерки.

Проекта си Филип Харманджиев реализира с една от многото си фирми – „Пасищно прасе“ ЕООД, която е основана през 2012 г. с адрес на управление сградата на дамянишкия винпром и капитал от 10 лв. Дружеството е с основна дейност отглеждане на свине, а от 02.05.2019 г. негови управители са Филип Харманджиев и Калина Станкова.

Новото мегапасище пък ще се шири на мястото, където преди много години една от най-големите винарни на Балканите – Винпром „Дамяница“, отглеждаше гроздето, от което правеше вината си.

Заводът обаче падна жертва на приватизацията на Иван Костов.

Само 5 дни след като пое управлението на държавата, на 26 май 1997 г. премиерът Ив. Костов откри процедура по приватизацията на Винпром „Дамяница“. За броени дни избата, основана през 1940 г. и национализирана през 1947 г., се сдоби с работническо-мениджърско дружество „Изба Дамяница“ и изненадващо за работниците в РМД-то като акционер и член на Съвета на директорите влезе абсолютно непознатият им Филип Харманджиев, доверен човек на Иван Костов и дясна ръка на Иво Прокопиев. През декември 1997 „Изба Дамяница“, и по-конкретно самият Харманджиев, спечели 78% от предприятието срещу 3 млн. долара, при условие че към онзи момент в складовете му имаше 2,4 милиона бутилки вино на стойност над 4 млн. долара. Според приватизационния договор РМД-то трябваше веднага да внесе 300 000 долара, то обаче вкара едва 60 000 долара, а остатъкът бе платен доста по-късно, и то с дългосрочни държавни облигации. Останалите 90% от цената бе планирано да се платят не с пари, а с компесаторки.

През 1999 г. държавата направи още един подарък към бизнес на Прокопиев и Харманджиев – тогавашният министър на икономиката Александър Божков намали цената на винпрома от 3 на 1,5 млн. долара. Заради това намаление Божков и Харманджиев се сдобиха с обвинение от прокуратурата, но Софийски градски съд ги оправда. По същото време с оправдателна присъда напуснаха благоевградския съд и членовете на управителния съвет на Винпром „Дамяница“ АД Атанас Щурков, Стойчо Стоев и Валентин Каладжан – по делото за длъжностно престъпление бяха разпитани 120 свидетели, но магистратите не откриха такова.

През 1999 и 2000 г. с 2 увеличения на капитала, извършени отново в нарушение на приватизационния договор, участието на РМД-то падна на 7% за сметка на нов акционер – „Англо Бългериън Винтнърс“ АД, като това отново е дружество, контролирано от Прокопиев и Харманджиев.

След свалянето на Костов от власт Агенцията по приватизация заведе дело срещу двамата приватизатори за неизпълнение на клаузи по приватизационния договор, включващи задължение за инвестиции в размер на 1,77 млн. долара и след дълга съдебна сага те бяха осъдени да платят на държавата 1,085 млн. лв. В деня обаче, в който Агенцията по приватизация се сдоби с изпълнителен лист, ръководството на дружеството подаде молба в съда за откриване на процедура по несъстоятелност на РМД-то и държавата не успя да вземе и един цент.

Веднага след това собственикът на „Винпром Дамяница“ Ф. Харманджиев започна да изкоренява лозята на предприятието, за да гледа крави. Далаверата бе в 800-те евро субсидия, която държавата отпуска на глава добитък. Макар и със значително намален капацитет, винпромът все пак продължи да бутилира вина, но според местните лозари Харманджиев нарочно не изкупувал гроздето им, за да може да ги разори и да вземе земите им на безценица, като първо вкарвал за нуждите на винарната грозде от Македония, а по-късно направо започнал да внася от съседната държава цистерни с готово вино.

През 2017 г. главният прокурор Сотир Цацаров поиска държавата да потърси механизъм за разваляне на част от приватизационните сделки в България, в прокуратурата бяха вкарани 28 приватизационни досиета, едното от които бе за Винпром „Дамяница“, но поради изтекла давност всички преписки бяха прекратени.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...





До приватизирането й винарната в Дамяница бе една от най-големите на Балканите

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *