Гурбетчия по принуда! Най-големият производител на чесън в Югозапада – фермерът от с. Кулата Стойчо Точев, емигрира в Англия след неуспешен опит да си продаде продукцията

Най-крупният производител на чесън в Благоевградска област – фермерът с над 100 обработваеми декара от петричкото с. Кулата Стойчо Точев, изпълни заканата си да напусне страната и вече е в Англия. На 1 май Точев и съпругата му кацнаха на Острова и се нанесоха в къщата, наета от дъщеря им в 300-хилядния гр. Лестър. В Кулата остана само синът на Стойчо, който се опита да продаде част от огромната продукция на татко си на зеленчуковия пазар в с. Кърналово. Завчера обаче там плъзнали данъчните, половината търговци прибрали сергиите, с тях изчезнали и клиентите, и младият продавач получи указания от Англия да си стяга багажа и да потегля към летището, а чесъна просто да го зареже на полето.

„Тук човек е в друг свят, който няма нищо общо със случващото се в България – разказа за „Струма” Стойчо, с когото се свързахме по телефона. – В Англия никой не се страхува от коронавируса, няма я тази паника, която българското правителство от месеци насажда с пресконференциите на Националния оперативен щаб и с броя на умрелите.

В самолета, нормално, бяхме с маски, но още на летището, след чекирането, ги свалихме и оттогава не съм слагал такава. Тук няма принудителни карантини, глоби за неносене на предпазни средства, КПП-та, хората си се движат спокойно по улиците и парковете. Да, много малка част от тях ходят с маски, но това са по-скоро възрастните хора, които си имат здравословни проблеми, при младите няма такива неща. Докато бях в Петрич, аз много се възмущавах от мерките, с които ни затрупа правителството около тази зараза, но сега, когато съм тук, нещата в България буквално ми изглеждат абсурдни. Имам чувството, че всичко това Бойко Борисов го прави, за да може после да каже, че е спасил цялата нация”.

В момента Точев си оправя документите за пребиваване в Англия и набляга на английския. Категоричен е, че работа в Лестър има много и няма да му е никакъв проблем да започне в строителството, както и че ще направи всичко възможно семейството му да остане завинаги в Англия и в никакъв случай да не се връща в България. Допуска, че може би ще му се наложи да пътува до родината само заради 6-те дела, които води срещу община Петрич, АПИ и Агенция „Митници”. Веднъж той вече осъди общината заради наложените такси на борсата в Кърналово, които дискриминираха финансово производителите, карайки ги да плащат такса за вход от 3 лв., докато прекупвачите и търговците дължаха по 50 стотинки. АПИ и община Петрич сега ги съди, понеже си изпотрошил автомобила по неремонтираните  пътища в общината. Агенция „Митници” пък са ответници по дело, заведено от него за незаконен софтуер, заради който живеещите в с. Кулата трябва да имат задължително винетки, когато излизат от домовете си по посока Гърция, въпреки че КПП – Кулата е в землището на селото.

Стойчо е категоричен, че редовно завежданите от него дела са изнервили достатъчно институциите и сега те всячески се опитват да го смачкат финансово. Например в деня преди да отлети за Англия получил 3 акта от митницата за по 2000 лв. всеки за негови пътувания миналата есен до КПП – Кулата без винетки. Преди няколко дни пък му звънели от община Петрич да го подсетят, че не си е платил данъците, въпреки че заради коронавируса сроковете за плащането им бяха удължени. Това обаче по никакъв начин не е спряло Точев да си търси правата – вчера например от Англия той натовари софийската адвокатска кантора, която нае да следи законността на решенията, които взема Общинският съвет в Петрич, да подаде от негово име поредната жалба в Комисията за защита от дискриминацията. Поводът е качената на сайта на здравното министерство заповед, според която, ако се върне в родното си с. Кулата за по-малко от 7 дни, той и семейството му не подлежат на карантина, но ако решат да останат 8 дни, задължително ще бъдат карантинирани у дома си, и то за 14 дни.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *