Деканът на Факултета по обществено здраве, здравни грижи и спорт в ЮЗУ доц. Везенков подаде оставка Призна: Причините са лични, получих предложение в частната сфера, на което не мога да устоя

Деканът на Факултета по обществено здраве, здравни грижи и спорт в ЮЗУ доц. д-р Стоян Везенков напуска поста си. Информацията, която се коментира от няколко дни сред преподаватели в университета, бе потвърдена пред „Струма“ от доц. Везенков.

„Да, така е. Напускам по лични причини. Получих предложение в частния сектор, на което не мога да устоя“, призна чистосърдечно деканът. Той не конкретизира какво точно е предложението, накарало го да се откаже от ръководния пост, но сподели, че е свързано с правене на наука.

Доц. Везенков е доктор  по невробиология от „Георг-Август университет” в Гьотинген, Германия, сертифициран неврофийдбек терапевт към Института по неврофийдбек в Мюнхен, доцент по физиология (приложна неврофизиология) към ЮЗУ, автор е на множество книги и научни статии за биофийдбек методите и технологиите. Постъпва като преподавател по неврофизиология в катедра „Логопедия“ през 2006 г., а от 10 години разработва безлекарствени начини за повлияване на различни нежелани симптоми и състояния у човека посредством съвременните методи на приложните невронауки. Специалистът, който е и един от малцината магистри по ерготерапия в страната ни, застана начело на факултета през март 2017 г., след като първият декан проф. д-р Стоян Иванов бе пенсиониран.

„Ще продължа да помагам на колегите си. Винаги ще съм част от Югозападен университет „Неофит Рилски“, заяви доц. Везенков и допълни, че възнамерява и занапред да преподава в ЮЗУ, като води часовете си на хонорар. Деканът сподели и че е взел решението да напусне поста си още преди месец и половина, но изчакал, от една страна, заради дипломирането на випуск 2018, което бе на 10 май, а от друга – защото трудно са го пуснали. Доц Везенков подчерта и е че е в много добри отношения както с ръководството на университета, така и с колегите си, но не можел да  устои на предложението за работа в частната сфера, а „пиленцето веднъж кацало на рамото“.

Междувременно церемонията по дипломирането,  състояла се преди 10 дни, бе първата официална поява на новия заместник-декан на факултета доц. д-р Росица Дойновска, която е ръководител на катедра „Здравни грижи“ и пряко отговаря именно за обучението в специалностите по регулираните професии „Медицинска сестра“ и „Акушерка“. С встъпването си в длъжност преди 2 г. доц. Везенков назначи за свой заместник и ръководителя на катедра „Кинезитерапия“ доц. д-р Даниела Попова. Тя не присъства на дипломирането, тъй като според преподаватели по същото време е била на обучение по програма „Еразъм” в Северна Македония.

Кой ще е новият вр.и.д. декан на младия, но бързо развиващ се факултет в ЮЗУ, ще стане ясно тази седмица.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Дом Периньон

    Най-сетне един мазник и слагач да се махне! Не може да се откаже само на мафиотско предложение, както е добре известно. Колкото до лафа, че “пиленцето веднъж кацало на рамото”, той е патент на Иван Мирчев и изглежда неговият сол-ташак, именуващ се сегашен ректор и „проф.“ БоЮр го е усвоил и го е пласирал на подлизурковците си. Колкото до „научната работа“, която щял да върши този извезан мазник, сигурно ще подобрява сексуалното (пеещо) поведение при скакалеца Chorthippus biguttulus, по което е всепризнат спец. Едно поне е добро, ЮЗУ се отърси от един натегач. Жалкото е, че останаха още твърде много, които са допълзели до ръководни длъжности и го водят към неизбежен фалит! А сега няма да се изненадам, ако този пост бъде изтрит…

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *