Десетки починаха внезапно заради екстремните 47,9 градуса във Ванкувър

Няколко десетки души са починали внезапно в понеделник в района на канадския град Ванкувър. Tова е пик на смъртността, вероятно свързан с горещата вълна, обхванала западната част на американския континент, съобщи федералната канадска полиция, цитирана от Франс прес.

Два пункта на полицията и на кралската жандармерия в региона на Ванкувър съобщиха поотделно, че най-малко 69 души са починали внезапно от понеделник насам в градовете Барнаби и Съри, на фона на исторически „топлинен купол“, захлупил западната част на Канада и САЩ.

„Смятаме, че горещината е допринесла за повечето смъртни случаи“, се казва в полицейско съобщение и се добавя, че голяма част от жертвите са в пенсионна възраст.

Говорител на жандармерията призова хората да проверят дали близките им са добре и подчерта, че времето е смъртоносно за уязвими членове на общността, особено за възрастни хора и за такива със здравословни проблеми.

Премиерът на провинция Британска Колумбия Джон Хорган каза, че това е най-горещата седмица, която тази част от Канада някога е преживявала.

Канадският град, който е на тихоокеанския бряг, от няколко дни регистрира температури от 30 градуса по Целзий, много над нормалните, които са около 21 градуса за този сезон.

Абсолютен температурен рекорд за цяла Канада беше отчетен в понеделник в Литън – селище североизточно от Ванкувър, където живачният стълб достигна 47,9 градуса, а няколко града във вътрешността на провинцията регистрираха и във вторник температури над 40 градуса.

Предупреждения за изключително горещо време остават в сила за по-голямата част на Западна Канада, горещата вълна се премества на изток към провинция Алберта и в северозападна посока.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *