Директорът на БАПВ инж. В. Величков: Връщат се инвеститори в с. Баня, а дебитът на находище „Гулийна баня“ е по-голям, отколкото е на книга

Заместник-кметът на община Разлог Венцислав Гърменов и съпругата му Анелия са стартирали процедура за получаване на разрешително за водоползване на минерална вода за захранване на съоръженията към новостроящия се мотел в родното им село Баня.
Искането за водовземане на минерална вода вече е получило положително становище от Басейнова дирекция. Инвестиционното намерение, входирано от семейство Гърменови, е за изграждане на два външни басейна с обем 26 куб.м всеки и едно външно джакузи, тип „”Топила”, с обем 4 куб.м. Исканите водни количества са с проектен средногодишен дебит от 0.2 л/сек., или средноденонощно водно количество от 17.24 куб.м, или годишно 6292,84 куб.м.
От документа на Басейнова дирекция става ясно, че инвестиционното предложение е изменение на друго инвестиционно предложение за изграждане на крайпътен обслужващ обект – мотел с капацитет от 16 места. Променен е и обектът на водовземане, като в първото, което е минало през РИОСВ, но не е разгледано от Басейнова дирекция, е било за водовземане от Сондаж №1, а с изменението е заявено водовземане от КЕЙ №4 и КЕЙ №5 чрез общия събирателен резервоар.
Промяната на обекта на водовземане най-вероятно е заради недостатъчни свободни количества в Сондаж №1. За него има утвърден експлоатационен ресурс от 13 л/сек., а свободните количества към момента са 0.07 л/сек. Това става ясно от друго инвестиционно намерение за изграждане на къща за гости, за която има искане за 0.04 л/сек. средногодишен дебит, или 1248.8 куб.м на година.
През последната повече от една година редица инвестиционни предложения на инвеститори в Баня бяха върнати и не получиха одобрение от Басейнова дирекция именно с мотив „”недостатъчни количества” и те бяха входирани повторно с променен обект на водовземане или намаление на исканите водни количества. Според специалисти от Българската асоциация по подземните води в Баня водният ресурс е повече от написаното на хартия. Оттам са на мнение, че е крайно време МОСВ да направи преоценка на ресурсите, тъй като и към момента инвеститорският интерес към Баня е голям, а свободните количества, които се определят на база на утвърдените ресурси, вече са на изчерпване. На практика е въпрос на време издаването на разрешителни да спре с мотив „изчерпани количества”, а в действителност да има свободни такива.
Според специалистите общият дебит на минералното находище в Баня е с поне 5 литра повече от утвърдения, който е около 56 литра за секунда. Това сподели директорът на Българската асоциация по подземни води инж. Величко Величков при посещението му в Добринище.
„”В Баня сме определили един ресурс, който е значително по-голям от написаното на хартия. Направихме едно проучване на база на всичко, което имаме – прекаптирани сондажи, ремонтирани и т.н., което показва дебит доста над утвърдения. Повече от година и половина не можем да убедим МОСВ да направи преоценка на ресурсите и на практика „Гулийна баня” в момента е ощетена на фона на инвестициите, които се влагат там. Ощетена е и общината по отношение на нереализирани такси за водовземане”, коментира Величко Величков.
Причината да не се предприемат действия по преоценяване отново се върти около бившето ръководство на Басейнова дирекция. Оттам е направена бърза проверка на място и излизат със становище, че няма техническа възможност за измерване на дебита. Причината се оказва свален за профилактика водомер на един от сондажите в селото, чиято липса дава основание да се направят заключения за невъзможност за замерване на общия дебит, без да се вземат предвид останалите водовземни съоръжения, чиито водомери са били на място.
На база на тези констатации от министерството не назначават преоценка на водните количества, не се осъществява и назначената за три дни по-късно проверка, на която е трябвало да присъстват представители на всички отговорни институции, в т.ч. и от БАПВ. И към момента отговорните институции работят с утвърдения преди доста години воден ресурс, който е за около 56 литра в секунда.
Директорът на БАПВ е категоричен, че няма да се откажат и ще настояват за преоценка на минералния ресурс от находище “Гулийна Баня”.
Факт е, че през последната повече от година редица инвеститори в селото бяха принудени да променят исканията си за водовземане, за да се сдобият с разрешителни.


ЕКИП “СТРУМА”

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *