Домашни еклери

Необходими продукти:

  • За еклерите:
  • • 1 ч.ч. вода
  • • 1/2 ч.ч. олио
  • • 1 ч.ч. брашно
  • • 3-4 бр. яйца – зависи от големината им
  • За ваниловия крем:
  • • 500 мл прясно мляко
  • • 5 с.л. брашно
  • • 1/2 ч.ч. вода
  • • 7-8 с.л. захар
  • • 50 г масло
  • • 3 ванилии

Начин на приготвяне:

Водата и олиото завират на котлона, след това се добавя брашното и се бърка няколко минути, докато стане гъста смес. Маха се от котлона и се оставя да изстине. След като сместа изстине, едно по едно се добавят яйцата, като след всяко се разбърква добре. Тестото става още по-гъсто и лепкаво. С помощта на лъжица се загребва малко от сместа и се поставя в намаслена или покрита с хартия за печене тава, като се оставя известно разстояние между еклерчетата. Не е нужно оформената с лъжицата формичка да е идеална, защото при печенето те се оформят. Еклерите се пекат в предварително загрята до 200 С фурна, около 30 минути.
Ваниловият крем се приготвя като към заврялото със захарта мляко се добавя размитото с малко вода брашно. След това се бърка непрекъснато няколко минути, слага се и маслото и се бърка още няколко минути. Накрая се добавят ванилиите. Вече поизстиналите еклери се разрязват внимателно през средата и с помощта на малка лъжичка се пълнят с крем. Няма опасност да се разтече тъй като от крема еклерчетата се слепват.
Готовите еклери се поръсват обилно с пудра захар или по желание може да им се направи заливка от шоколад или карамел. Получават се около 25-30 еклера.receptite.com

loading...


Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *