
Днес може би само единици не са чували за този „дубайски шоколад“. Повечето хора са свикнали, че шоколадовият пълнеж се състои предимно от ядки, стафиди или карамел, но вече с пълна сила у нас навлиза шамфъстъкът, който е много характерен за десертите от Изтока. Шоколадът с шамфъстък също вече е спечелил сърцата и вниманието на много хора, както и на социалните мрежи. А най-хубавото е, че можете да го приготвите сами: основното нещо е да вземете специално тесто за кюнефе за рецептата, да се запасите с шамфъстък и с три вида шоколад.
Дубайски шоколад – Шоколадов десерт с пълнеж от шамфъстък, кокосово масло и хрупкаво тесто.
Време за приготвяне: 15 минути
Рецепта за 4 порции
Кухня: Източна
Вид ястие: Десерт
Съставки: тъмен шоколад 300 гр
млечен шоколад 100 гр
кокосово масло 1 ч.ч
бял шоколад 50 гр
За пълнежа от шамфъстък:
готово тесто 150 гр
паста от шамфъстък 75 гр
Шамфъстък 15 гр
Сол 1 щипка
Начин на приготвяне
Първа стъпка е да нарежете тестото за кюнефе на малки парчета и се запържва в тиган на слаб огън до златисто кафяво – отнема около 5 минути. Обръщайте го често и го проверявайте, за да не загори, след това го свалете от огъня. Сложете тестото в купа и го оставете настрана.
След това поставете млечния и черния шоколад в купа и разтопете в микровълнова фурна на интервали от по 10 секунди, като го разбърквате след всеки един път. Пълното му разтапяне ще отнеме около минута. Добавете към него кокосовото масло, разбъркайте и оставете настрана.
Ако пастата от шамфъстък е твърда, поставете я в микровълнова фурна за 20 секунди. Добавете пастата към хрупкавото тесто, овкусете със сол и добавете шамфъстък на прах, като него може сами да го приготвите като натрошите малко шамфъстък в хаванче. Смесете всичко в една купа докато стане хомогенна смес. В друга купа разтопете белия шоколад по същия начин в микровълнова и го изсипете на дъното на формата, в която ще сложите десерта. Може да използвате форма за бонбони, или за кексчета. Нанесете разтопения черен и млечен шоколад отгоре и използвайте задната част на лъжица, за да го разстелите внимателно. Напълнете всяка формичка с пълнеж от шамфъстък и отново изравнете с лъжицата.
Намажете отгоре с останалия разтопен черен и млечен шоколад. Почистете формата ако част от сместа е паднала отвън, след което я поставете във фризера за 2 часа.
Извадете готовия десерт от фризера и го извадете от формата. Най-добрият начин да сервирате шоколада е с кафе или неподсладен чай. Бон апети!