![](https://struma.bg/wp-content/uploads/2024/08/Capture-8-765x510.jpg)
Съставки
за тестото
- 750 г брашно
- 500 мл вода
- 15 г сол
за плънката
- 250 г кисело мляко
- 300 г сирене
- 3 яйца
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- сол (ако сиренето не е много солено)
- 150 г масло или олио за намазване
Начин на приготвяне
1. За да приготвите тестото, пресейте брашното заедно със солта в голяма купа или тава.
2. В друг дълбок съд измерете водата, която трябва да е съвсем леко стоплена – толкова, че като си потопите пръста, да я усещате почти неутрална. Към водата започнете да прибавяте от брашното и разбърквайте с лъжица, докато се получи лепкаво тесто.
3. Вече може да преминете към месенето. За целта разстелете останалото брашно на масата и върху него изсипете тестото. Омесете хубаво на ръка за 5 – 6 минути, докато се получи меко тесто (може да не поеме цялото брашно, а може да се наложи да добавите и още малко).
4. Разделете готовото тесто на 5 – 6 топки с еднакъв размер и ги разточете на плоски дискове. Оставете да починат за 15 – 20 минути, набрашнени и покрити с кърпа, като през това време може да забъркате плънката.
5. За следващата стъпка ще ви трябва чаршаф или подходяща голяма кърпа, с помощта на които да раздърпате тестото, докато стане почти прозрачно. С нож за пица оберете дебелите краища (може да ги събирате и накрая ще имате тесто за още 1 кора).
6. Върху цялата раздърпана кора поръсете малко разтопено масло (или олио), с лъжица сложете тук-там от плънката, като в горната част оставите 10 – 15 см без плънка. Завийте с помощта на кърпата на фитил.
7. В предварително намаслена тава навийте фитила в центъра като охлювче. Повторете с останалите кори като ги навивате около първоначалния „охлюв“.
8. Отгоре може да поръсите с малко от плънката, ако ви е останала, или да намажете с масло и олио.
9. Печете в предварително загрята на 170 градуса фурна без вентилатор или, ако вашата фурна има функция за долно печене плюс вентилатор, може да използвате нея.
10. След около 30 – 35 минути баницата трябва да е придобила красив златист цвят. Извадете я и я повийте с кърпа за няколко минути, като може да я напръскате и със студена вода.
11. Сервирайте топла с чаша айрян или пък със сладко по ваш избор.gotvenezanachinaeshti