Евгения Живкова: Трудно е да си внучка на държавен глава

За разликата в поколенията, за тежестта на фамилията, за политиката и настоящето, за избора да правиш мода, а не политика. По всички тези теми говориха Евгения Живкова и едната от дъщерите й – Андреа в предаването  „Събуди се” на Нова телевизия.

Внучката на Тодор Живков сподели, че и двете й деца са завършили висшето си образование в чужбина, като това е било техен избор.

В момента и Андреа, и сестра й Людмила вървят по стъпките на майка си. Едната се занимава с мода, а другата – с интериорен дизайн.

Евгения и Андреа подготвят за 19 септември съвместно ревю, като лице на колекцията е Андреа.

„Андреа три години учи в Лондон и още три продължи обучението си в Англия – разказва за дъщерите си Евгения Живкова. – Людмила пък завърши Американския колеж, а след това беше в Ню Йорк, в Англия и направи магистратура в Ню Йорк. Сега работи във фирма за интериорен дизайн в чужбина.

Те си избраха какво и къде да учат. Не е имало желание някой да ги откъсне от България заради тежестта на фамилията Живкови. Те се насочиха към специалности, за които едно облазование извън България би им било полезно. Това бе основната причина. Дано има полза“.

„Преди две години, когато бяха атентаните в Париж, имаше опасения и за такива в Лондон, където живеех тогава – спомня си една от дъщерите на Евгения Живкова – Андреа. – Тогава, като се качвах в метрото, ми се е случвало да се замислям да сляза на следващата спирка, когато видя по-странни хора. Даже веднъж ми се случи да сляза и да изчакам следващия влак. Като цяло в Лондон има толкова много хора и никога не знаеш какво ще ти се случи“.

Евгения Живкова е категорична, че човек се ражда със съдбата си и не съжалява, че нейното семейство има такава история.

„Именно тази история ми е дала на мен много – заяви Евгения Живкова. – Много познания, възможности и контакти. Както преди, така и сега. Опитвам да предпазя дъщерите си и от политиката дори. Андреа казва, че не се интересува.

Людмила повече се интересува. Аз също дълги години нямах желание да се включвам в политиката, но когато през 2001 година ми предложиха – приех“.

Евгения Живкова признава, че модният бизнес е труден, като в началото й е било по-лесно.

„В началото на 90-те години продавах добре в ЦУМ и в Центъра за нови стоки и мода. След това направих и собствен магани. Имаше и повече кадри – шивачки, моделиери. Сега е по-сложно, защото тези кадри не са толкова добре обучени. Андреа е свежа кръв в този смисъл. Готова съм да й помогна да направи своя собствена марка, а и знам, че тя все още има такива идеи“.

Тя признава, че й е било като цяло трудно, заради това, че Тодор Живков й е дядо.

„Трудно е, защото цял живот трябва да живееш и да се съобразяваш с това, че си внучка на държавен глава – признава Евгения Живкова. – Не мога да кажа, че хората са обвинявали мен, за неща, които е решил Тодор Живков. Ожених се седмица преди да арестуват дядо ми – на 10 януари. Беше скромна сватба. Само с най-близките ни приятели. Мислехме за голямо празненство на пролет. Тогава, си спомням, че Иван Славков, явно знаейки какво става, ме посъветва да не отлагам. Аз обаче се заинатих“.

Според Андреа, майка й много прилича визуално на Людмила Живкова.

„Не познавам Людмила Живкова, но според мен, а и според вуйчо ми Тодор, майка ми и аз много приличаме на нея – коментира Андреа. – Той често се е смял, че няма как да ме объркат за чуждо дете, тъй като съм взел изцяло визията на баща ми и характера на майка ми. По-твърди сме. Отстояваме това, което мислим. И аз, и сестра ми. На моменти сме дори трудни за комуникация.

Например когато правя мои дрехи, имам мое мнение. Доста се караме с майка ми. Тя е малко по-консервативна. Характера ми е такъв, че искам малко по-разчупени неща да правя, докато майка ми държи на нейното си. Радвам се, че се съветва с мен, но е трудно да наложа мнението си. Но от друга страна ми харесва, че тя има свое собствено мнение и държи на него. Трудно може някой да я разубеди.

От малка съм покрай майка ми по ревюта и ателиета. Харесвало ми е. От политика дори не се интересувам. Никога не ми е било интересно“.

Андреа разказва, че в Англия, докато е учила, много малко хора са знаели, че е правнучка на Тодор Живков.

„Разказвала съм на съучениците си за Тодор Живков – признава Андреа. – Чели сме в интернет. Но по принцип там хората не се интересуват много. Имах и други съученици с такава история. Деца на ръководители на известни марки, на влиятелни хора по света.

В Лондон се научих да бъда самостоятелна.  Да разчитам основно на себе си. По-свободна се чувствах.“

За  прадядо си Андреа казва, че няма много реални спомени, тъй като е била съвсем малка.

„Нямам реални спомени – казва Андреа. – По снимки са ми разказвали, как съм била винаги с него, когато той бе под домашен арест. Посрещала съм гостите му. Но реално аз нямам спомени.

Смятам, че с времето хората ще осъзнаят, че комунизмът наистина ни е дал много неща – безплатни образование и здравеопазване. Има наистина и тъмна страна. Наистина хората не са можели да излизат от България, да получават най-скъпите неща, най-скъпите коли. Но в днешно време много хора също не могат да си позволят да излязат от България.  Дори да си позволят почивка в България на море. Но трябва да минат много години за да осъзнаят хората тези неща“.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *