Екстремни туристи от Кюстендил изживяха своя сървайвър на каньона Матка в Македония

Любители на природата от Кюстендил, Крива Паланка и Скопие се събраха отново, за да отбележат Световния ден на интензивното ходене. „Идеята беше този път да разнообразим прохладните преходи в българските планини с разходка до едно по-различно, но не по-малко красиво място”, отбеляза секретарят на Туристическо дружество „Осогово” Силвия Михова.

Този път инициативата дошла от планинарски клуб „Центропром“ – Скопие, с председател Вортик Стефан Кналиан. „Те ни изненадаха с един нов маршрут и поглед към каньона Матка. Разположен на 17 км от столицата Скопие, проломът е едно от най-посещаваните места в региона. Той предлага за всекиго по нещо. Разделихме се на две групи. Най-приключенски настроените имаха възможност да се катерят и да обходят по-дивите пространства в околността. Мястото неслучайно го наричат Света гора. По стръмна и виеща се в скалите пътека първо се отправихме към църквата „Свети Спас“, коментираха участници.

Светата обител е изградена в местността Петров камен, високо над пролома, на левия бряг на река Треска. Датира вероятно от късния XIV век и е изградена върху основите на по-стар и много по-голям култов обект.

„Всичките ни усилия към върха си заслужаваха, защото от всичките си страни е обграден с красиви и безкрайни пейзажи. Поглеждайки надолу от отвесните скали, това е най- хубавата гледка към каньона”, казва Благовеска, една от постоянните участници в инициативите. „След кратка почивка и фотопауза сред красивата панорама се отправихме към красивия каньон Матка. Предстоеше ни едно екстремно спускане. Но всичките ни усилия си заслужаваха. Цялата местност е осеяна с диви циклами и планината грее в лилави багри”, добавя още любителката на природата.

Втората група от туристите избра да разгледа екопътека, виеща се по самия каньон. През по-голямата част пътеката е изсечена в самите скали, което я прави изключително живописна. Това е стара военна пътека, обрасла с буйна растителност, предлагаща достатъчно емоции за любителите на нестандартни усещания. Сборният пункт бил при църквата „Свети Андрей“.

„С лодки преминахме реката. Отправихме се към манастира „Св. Никола Шишевски“, закътан сред непристъпните скали, където добре запазените стенописи показват житийни сцени на Св. Николай Чудотворец”, разказва за приключението Силвия Михова.

Домакините от планинарски клуб „Центромпром“ от град Скопие пък почерпили с вкусни гозби.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *