Ето ги полезните нива на холестерола

Холестеролът е една от най-често изследваните стойности на кръвта. Дали се налага лечение за оптимизиране на нивата му, зависи от индивидуалните рискови фактори. Има препоръчителни стойности, към които трябва да се стремим, но те не трябва да се разглеждат като догма, пише Ретро.бг. Все повече лекари смятат, че сами по себе си те не са чак толкова голям рисков фактор за инсулт или инфаркт. Рискът от настъпване на сърдечносъдови събития трябва да се преценява комплексно, като се вземат предвид и други фактори, показатели за здравето на конкретния човек. При изследванията може да се видят стойностите на общия холестерол, както и поотделно на добрия HDL и на лошия LDL. 

Ето ги и ориентировъчните гранични стойности:

  • общ холестерол – идеалният случай е под 5,2 mmol/l, но граничните стойности могат да стигат до 6,2 mmol/l. Нива над тези се разглеждат като високи. 
  • добър холестерол (холестерол с висока плътност – HDL) – принципно той трябва да е над 1,0 mmol/l.
  • лош холестерол (холестерол с ниска плътност – LDL) – до 4,1 mmol/l, ако няма други рискови фактори. При хора, които вече имат някакво съдово заболяване, той трябва да е до 2,6 mmol/l. При рискови фактори за атеросклероза е препоръчително стойностите да са 3,4 mmol/l.

В повечето случаи лошият холестерол е повишен заради нездравословни хранителни навици. В по-редки случаи се дължи на генетична склонност към повишаване. Ако искате да го смъкнете по естествен път, преразгледайте много грижливо всекидневното си меню. Често хората не осъзнават колко много вредни мазнини поглъщат. Напълно се откажете от бързи закуски, полуфабрикати и преработени храни. В България особено рискови са готовите кайми, в които се добавят много сланина, изкуствени набухватели, овкусители, които също объркват метаболизма. При повишени нива на мазнините в кръвта, както и при омазнен черен дроб се препоръчва диета с повече протеини, но по-малко мазнини, особено животински.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *