Ето какво остана от опустошителната буря в Гоце Делчев! (СНИМКИ)

През целия ден вчера Гоце Делчев се бореше с последствията от извилата се в късния следобед на вторник 15-минутна лятна буря. Тя засегна не само града, а и околните села, стигна до Дъбница и като по чудо остави без последствия близката община Хаджидимово, което възрастните хора обясняват с наличието на насрещно течение от река Места, което е спряло ураганния вятър, придружен с дъжд и градушка. За щастие на селските стопани насажденията им не са пострадали сериозно, но пък затова има щети по сгради в Гоце Делчев – изтръгнати са ламарини на покривите на някои от блоковете. Най-сериозни са пораженията в ІІІ ОУ, където покривната конструкция според специалисти ще трябва да се изгражда наново. За ремонтирането на покрива на училището веднага са се заели от местната община и шефът на РУО в Благоевград Ивайло Златанов да намерят нужните средства.

В градския парк, който е гордостта на неврокопчани, още от ранни зори работници разчистваха изпочупените клони и дървета. Вследствие на ураганния вятър падна и една от емблемите на обичаното от неврокопчани място – 41-метров смърч, който бе пречупен като клечка за зъби от стихията. Има паднали и други дървета и клони, които до края на седмицата ще бъдат почистени. Шофьори на автомобили от Гоце Делчев не можеха да повярват на късмета си – возилата са се разминали само с леки одрасквания. Екипи на „Гражданска защита” пък отстраняваха паднали дървета по пътя Гоце Делчев-Дъбница и направиха всичко необходимо, за да може пътната артерия да бъде отворена за движение. Изкоренени и паднали дървета имаше по пътя за селата Корница и Лъжница, които вчера за кратко бяха блокирали всякакъв достъп до населените места. Веднага след бедствието кметовете на двете села – Заасер Койнаров, кмет на Лъжница, и Рамадан Бялк – кмет на Корница, организираха местните жители да отворят достъпа до селата, за да могат хората, които работят в Гоце Делче и района, да се приберат по домовете си. Двамата управници увериха, че щети по домовете и стопанските постройки в двете населени места няма. Във вчерашния ден стопани на имоти край засегнатите места заедно с други 20-ина местни жители разчистваха пространството около пътя и своите земи от изпадалите дървета. Те ще могат да ползват опадалата дървесина на тяхна територия за лични нужди. Продължават и мероприятията по разчистването на изпадалите клони и дървета в минаващата покрай пътя край Лъжница и Корница река, за да бъдат предотвратени по-големи бедствия при поройни дъждове.

„Искам да благодаря на всички онези местни жители, които се отзоваха веднага на нашата молба и без да мислят, веднага дойдоха с личните си резачки, за да премахнем нападалите дървета и да разчистим пътя. Цяло щастие е, че по това време не са минавали превозни средства и хора, за да не се случи нещо по-лошо, коментира кметът на Лъжница Заасер Койнаров. По думите на хора от Гоце Делчев и района подобна стихия не е връхлитала от много години. По-възрастни хора припомниха, че в края на 80-те и началото на 90-те години е имало такъв вихър, но покрай река Места. Тогава бяха изкоренени стотици декари топола и кавак. Хората от Гоце Делчев и района се молят подобна страшна природна сила да не ги връхлита и се надяват прогнозите на синоптиците за предстоящите дъждове да не бъдат така апокалиптични, както някои обявяват.

АЛЕКСАНДЪР ГЕОРГИЕВ

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *