Ето какво се случва, когато постоянно гледате в телефона си

Гледането в телефона ви кара другите хора наблизо да направят същото за по-малко от минута, разкрива ново проучване, съобщи в. „Дейли Мейл”.

Специалисти в Италия изследваха човешката „мимикрия“ или „ефектът на хамелеона“ – възпроизвеждайки подсъзнателно физическите действия на друг човек.

От 184 души половината възпроизвеждат действието на докосване и гледане на телефона си 30 секунди след подсъзнателен спусък, установиха изследователи. Експертите казват, че копирането на използването на смартфон е подобно на добре познатия феномен „заразно прозяване“, когато човек се прозява в отговор на това, което някой друг прави. Бозайниците са еволюирали, за да имитират подсъзнателно поведението на другия, без да го знаят. Практиката вероятно помага за свързване в група. Въпреки това е малко вероятно взирането в смартфон да има някакви социални ползи. Изследването е проведено от екип от поведенчески експерти от университета в Пиза, Италия.

„Нашите открития доразвиват нашето разбиране за мимикрията при използването на смартфони в ежедневен социален мащаб и показват, че мимикрията може да бъде в основата на широкото използване на тези устройства в голям мащаб“, казват те.

„Използването на смартфони може да увеличи социалната изолация чрез намеса и прекъсване на текущите дейности в реалния живот.“ В проучването са участвали 96 мъже и 88 жени, всички наблюдавани от изследователите в Италия между май и септември миналата година. Субектите, които не са знаели, че са наблюдавани за такива цели, са били познати (членове на семейството, приятели, познати и колеги) и непознати на изследователите.

Те са наблюдавани в естествените им социални условия по време на ежедневните им дейности, като например на работа, в ресторанти, кина, фитнес зали, чакални, социални партита, обществени паркове и в семейна среда.

Пред New Scientist провелата проучването Елизабета Пелаги от Университета в Пиза казва, че повечето хора се „заразяват” от поведението на другите към телефона без дори да го осъзнават.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *