Жалба за затваряно в килер дете от учителка в детска градина „Ален мак“ в Разлог предизвика проверка и свикване на Етичната комисия

Жалба срещу учител в ДГ „Ален мак“ в Разлог депозира майката на едно от децата от група „Мики Маус“. Поля Бимбалова отправя обвинения за лошо отношение на учителката Силвия Велева към 6-годишния й син. Майката твърди, че детето й системно е наказвано и е затваряно в тъмен килер, включително и по време на обяд, докато останалите деца се хранят. Според жалбата детето е лишавано  и от почерпка при празнуване на рожден ден или друг повод в детската градина. Причината за наказанията било лошо поведение от страна на детето.

Жалбата е изпратена до директора на ОДЗ „Елиза Астинова“ Светла Копанарова и с копия до кмета на Разлог инж. Красимир Герчев, началника на РУ – Разлог, териториалното поделение на прокуратурата в града и до началника на РУО – Благоевград Ивайло Златанов. В нея Поля Бимбалова описва подробно отношението на С. Велева към сина й и излага твърдения, че многократно е чувала как учителката крещи и обижда децата, разказва и за проявено лошо отношение към по-голямата й дъщеря от същата учителка. В жалбата са посочени и имената на други родители, чиито деца са били заключвани в килера за наказание. П. Бимбалова пише още, че налаганото наказание е неприемливо и наказуемо, и настоява за отстраняване на учителката от работа.

Пред наш репортер майката разказа, че детето е силно стресирано и причината за това са системните наказания: „Детето ми е затваряно в някакво мазе, което представлява килер под стълбището на детската градина, без прозорци, без никакъв въздух вътре и на тъмно при изгасена лампа. От доста време насам той се стряска през нощта, пищи, напикава се и предполагам, че това е стрес от случващото се до момента. Едва в петък вечерта ми каза какво е станало, както и че и друг път е бил наказван, включително и предния ден, в четвъртък. Той не може да прецени като време откога продължава това, но каза, че преди Коледа отново е бил в мазето.

За други случаи не знам и досега не съм му обръщала внимание и да е споменал нещо, но сега детето изпитва страх дори да отиде сам до тоалетна през деня”, разказа майката на 6-годишното момче и допълни още, че понякога синът й е оставал без почерпка при празнуване на рождени дни на децата, тъй като отново е бил наказан, лишаван е и от плод или обяд, пак по същата причина.

Майката научила за случващото се не от сина си, а от друго дете, с което са в една група. „В петък ги взех заедно с едно момиченце и първо то ми каза, че Денис е бил наказван. Тогава и той сподели, че е бил в килера. Попитах госпожата и тя не отрече. На висок тон каза, че синът ми бил невъзможен и е вдигнала ръце от него. Вечерта детето започна да ми разказва всичко. Може би тогава придоби смелост”, допълни П. Бимбалова.

Тя е категорична, че няма да се откаже и ще настоява за отстраняване на учителката. Мотивът й е, че щом подобно нещо се е случило с нейното дете, утре ще се случи и с други. П. Бимбалова призна, че преди това не е говорила нито с учител, нито с директор за проблема и е прибягнала направо към жалба. Мотивът й е да не се допуска потулване на случая. 

Жалбата на Поля Бимбалова породи отзвук от страна на родителите, които пък застават твърдо зад учителката Силвия Велева. Те са събрали подписка, която днес смятат да входират при директора на ОДЗ „Елиза Астинова“.

„Потресени сме от действията на родителката. Госпожа Велева е уникален преподавател. Моето дете е едно от стеснителните и ходи с удоволствие на детска градина. То е чакано 14 години и мога да кажа, че е галено, но внимание никога не му е липсвало и това е благодарение на госпожите. Денис е дете, което е удряло лично моето дете и то си е идвало със синини, нахапано. Но това са деца и ние, родителите, го съзнаваме, днес е моето, утре друго, но никога не съм ескалирала по този въпрос.

Госпожата, която е подала жалба, е подавала жалба и в училището, където учи големият й син. Ние нямаме обяснение защо след четири години на детето й в детската градина тя ескалира, и то по този начин. Децата се изписват след един месец, защо чак сега тя подава жалба? За тези четири години майката не е ли усетила, че има проблем с детето.

Майките, чиито имена са посочени в жалбата, не са знаели, че имената им фигурират в нея. Заставаме твърдо зад госпожа Велева. Вече събрахме подписка в нейна защита и тя е подписана от всички от групата. Утре ще се входира при директорката.

Детето е много буйно, и ние сме имали повод да се оплачем от него. Преди почти две години искахме той да бъде преместен в друг филиал, тъй като е агресивен към останалите деца, но г-жа Велева го защити, защото го беше приела, както всички останали. Тя винаги казва, че това е нейният втори дом, а нашите деца – нейното второ семейство. Тогава тя каза, че го е приела от малък и трябва да бъде с тях. Беше единственият човек, който го защити, и ние уважихме мнението й, дори не пуснахме официално искане”, каза Божидара Бекярова, която е отговорник на родителския актив.

Нейният съпруг Георги допълни: „Това са клевети по адрес на госпожа Велева. Тя действително е малко строга, но това са 25 деца, как иначе да се справи с тях? Майка, която не си обръща внимание на детето, не може да има претенции. Това дете расте без родителски контрол, постоянно е само по пътя. Смятам, че всичко това е скалъпено”.   

Директорът на ОДЗ Светла Копанарова вече се е запознала със съдържанието на жалбата и е разпоредена незабавна проверка. Изискани са писмени обяснения от Силвия Велева, предстои и заседание на Етичната комисия в четвъртък. На него ще присъстват страните по казуса, представители на родителския актив и на община Разлог.

„Вече сме стартирали процедура по изясняване на обстоятелствата. Ще бъдат изслушани всички страни, защото има много противоречиви мнения. Предстои заседание на Етичната комисия, която ще излезе със становище“, каза директорът Светла Копанарова и поясни, че щом приключат всички законови процедури, ще стане ясно какво наказание ще получи детската учителка.  

На този етап обвинената учителка се въздържа от коментар, тя ще изчака да приключи проверката. 

ЯНА ЙОРДАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Ивана

    Здравейте, работя от 8 години като аниматор на детски тържества . Деца всякакви – възпитани , палави ,игриви , беладжии , буйни , агресивни …
    Попадала съм на всякакви ситуации в заведения, хотели и детски градини където се провежда съответното тържество .
    Щом този конкретен случай още се разследва не ислам да го конкретизирам , но не се въздържах като прочетох изказа от страна на майката “ За други случаи не знам и досега не съм му обръщала внимание и да е споменал нещо“
    Госпожо как няма за обърнете внимание на какво ви споделя детето !?!? Ако наистина сте загрижена майка ??
    Разбирам и много пъти съм била свидетел на госпожи които от нерви се изпускат и наистина са прекалявали с възпитанието през времето което поверено на тях .
    Не е правилно !
    Но щом толкова хора подкрепят съответната госпожа не мисля че случая е такъв !
    Обръщението ми е до всички родители
    Обръщайте внимание на децата си ! Питайте ги за мисли , мечти , притеснения , ако родителя не си подкрепи детето няма как да получи съответното образование как да се държи в съответна ситуация !
    Спомням си като малка към мен също госпожите в детската градина не бяха особено мили ( най меко казано ) макар че бях кротко дете което просто отказваше да яде според мен зле приготвената храна . При споделяне на проблема с родителите ми се реши веднага и тормозът над мен се прекрати .
    Та много родители в процес на работа съм забелязала че отричат че децата им имат проблеми с поведението .
    Имала съм клиенти с дечица страдащи от аутизъм или проблем с задържане на вниманието дори за 3 секунди и много други …
    Децата не са виновни ! Могат да бъдат пълноценни и да правят всичко което всички останали ! Трябва им просто малко повече помощ и внимание
    Всичко идва от родителите ,проблеми вкъщи и околна среда .
    Най лекия и разбираем случай който почти всеки ден ми се случва са псувните , ако едно дете гледа вкъщи как се държат възрастните един с друг как мислите че ще се държат в детската или на училище ?
    При мен решението винаги е било да поговоря с детето че това са грозни думи ,които бих искала да не използва , ако детето реши че иска да продължи да ги използва говоря с майката ( ако присъства) или го отсранявам от играта . Не е нужно да се заключва в мазе . За детето няма по голямо наказание от това да гледа приятелите му да се забавляват а то да не е част от това , след няколко минутки отново го каним в играта , като условието е да не използва думичките за които е било отстранено . Без насилие ,без остър език и викане децата винаги са си взимали поука и са спирали с това си поведение . Но аз мога да помогна за около 2- 3 часа докато трае празника от там на татък не знам какво се случва . Всичко е възможно просто има хора които се отказват
    Децата са най щастливи когато растът със много любов , ред , дисциплина и строго определени граници какво е допустимо и какво не .
    Надявам се съм дала малко повод за размисъл дори и на един прочел .
    Никога не е късно за промяна и прошка , но за да се получи трябва постоянство и вдустранен респект родител-дете .

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *