Жива вода извира в 3 села

Живата вода е необяснимо чудо, което цери душата и тялото. В България тя доказано извира на три места. Първото от тях се намира в село Леденик, пише Ретро.бг. В региона легендата за целебната сила на чешмата там се предава от уста на уста. Преди почти половин век в землището на село Леденик имало 3 сонди, търсещи находища на нефт. „Черно злато“ не било открито, но за сметка на това специалистите установили, че от недрата на земната повърхност извира минерална вода от рекордна дълбочина 200 метра. Още тогава хората усетили странния мирис на течността. Чудодейните свойства на извора се дължат именно на сероводорода, който, попадайки в организма, унищожава всички бактерии. В близост до Леденик, в село Вонеща вода, има още един извор на жива вода. През 1840 г. един жител от околна махала – дядо Цаньо Хаджиев, построява край реката малко ханче.

 След него синът му – Манчо Хаджиев, се преселва в ханчето заедно със семейството си и постепенно вдъхва живот на пустеещите земи. Така открива, че водата там е вълшебна. Препоръчва я на местните жители и на тези от околните населени места. Постепенно изворът се превръща в кладенец, а водата му става предмет на изследване и заедно с това – лек срещу множество здравословни проблеми. Тя не замръзва при ниски температури. Химико-физичният ѝ състав е сходен с този на водата от село Леденик и е доказано, че това са две от местата у нас, където има жива вода. Третото се намира в пернишкото село Боснек.

На извора с неразгадана тайна се приписват лековити сили и свръхестествени способности. Малки и големи от най-близката махала до него твърдят, че живата вода разпознава кой е грешен и не се е покаял. Чудесата не са документирани, но има твърдение, че тежко болно момче оздравяло само като го довели в чудноватата местност, където е уникалният извор, чиято вода изчезва и след определен период от време отново се появява.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *