По предложение на ученици от Кюстендил в МОСВ обсъждат Каньонът на река Шегава да стане защитена местност

Асоциация на парковете в България (АПБ) внесе в Министерство на околната среда и водите предложение за нова защитена местност – Каньона на река Шегава. Предложението е един от победителите в конкурса за нови защитени територии и вековни дървета „Застъпници за природата“, организирано през 2020 г.

Идеята за защитената местност е на Атанас Иванов (16 г.) и Станислав Тодоров (17 г.) от Кюстендил. Предложението беше внесено в Министерство на околната среда и получи подкрепата на община Кюстендил. Площта на предложената защитена територия е 304.4 ха държавни частни горски територии и общински частни земеделски територии.

Откъде идва идеята?

Атанас и Станислав са от Кюстендил и са съответно на 16 и 17 години. И двамата обичат да са сред природата и да опознават района, в който живеят. Река Шегава и нейният каньон ги впечатляват с красивите скални образувания и дива природа. Попадайки на информация за конкурса за нови защитени територии и вековни дървета „Застъпници за природата“, решават да кандидатстват.

Междувременно момчетата се свързват с биолози и започват внимателно проучване на района, което има за цел да изследва биоразнообразието в района. Експертите установяват присъствието на редки и защитени видове, което още повече мотивира момчетата да работят за опазването на каньона на река Шегава!

Мотиви за защита на територията

Каньонът на река Шегава е с уникален за България ландшафт, а множеството скални феномени в него са забележителен обект на неживата природа и имат изключителна стойност със своята естетичност. Местността е дом на редица защитени видове растения и животни. Обявяването на Каньона на река Шегава за защитена местност по реда на Закона за защитените територии ще подпомогне запазването му за идните поколения и развитието на туризма в тази част на България.

За река Шегава и скалите

Река Шегава има красива каньоновидна долина с дълбочина повече от 200 м. По стръмните, а на места отвесни склонове са изваяни причудливи скални образувания с височина повече от 100 м – пирамиди, зъбери, отвесни стени, игли.  Забележителни със своята красота са Шегавските ритли, скалните образувания „Самотнико“, „Тутунярнико“, „Камилите“, „Костенурката“, „Плочата“ и др. В каньона на река Шегава са разположени пещерите „Гълъбарнико“, „Дрен дупка“, „Беловащица“ и др. Съединяващото се с Шегава суходолие „Падалището“ има също каньоновидна долина с прагове, един от които е с височина около 45 м, като при валежи се образува поток с красиви водопади. В речното корито има множество високи прагове и скални блокове, ерозионни улеи и котли.

Защитени видове растения и животни

Освен опазването на тези уникални забележителности, друга причина за обявяване на защитената местност е, че в района попадат местообитания и места за размножаване, хранене и струпване на висши растения кото: Недоразвит лимодорум (Limodorum abortivum), Двурога пчелица (Ophrys cornuta), Паяковидна пчелица (Ophrys mammosa),Обикновен анакамптис (Anacamptis pyramidalis). На земноводни и влечуги като: Шипоопашата костенурка (Testudo hermanni), Късокрак гущер (Ablepharus kitaibeli), Слепок (Anguis fragili), Кримски гущер (Podarcis tauruca) и др.

Подходящо място за туризъм

Каньонът на река Шегава е известно място на приключенски и опознавателен туризъм. Организират се и турове с водач. Обявяването на защитената територия ще допринесе за повишаване на интереса за посещение на мястото.

Стопанско и друго значение

В стопанско отношение територията заради липсата на пътища, високия наклон и бедните почви не се ползва за селско и горскостопански цели. Територията е в обхвата на вододайна зона на извори в ниската част от речната долина, които се използват за питейни цели.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *