Жителите на Елешница са решили въпреки пандемията „неофициално” по махали да проведат кукерския фестивал за Великден

Жителите на разложкото село Елешница въпреки пандемията готвят празничните носии за най-почитания от тях традиционен кукерски фестивал, който се организира за Великден. След като миналата година празникът бе отложен заради пандемията от коронавирус и бе отбелязан символично по домовете, сега местните са решили да го почетат, макар и не в същия вид. Идеята е кукерският фестивал да се организира по махали и без традиционното масово честване в центъра на селото. Обмисля се и ограничаване присъствието на външни лица. Жители на Елешница споделят, че организация от кметство Елешница няма да има, но най-големите мераклии ще облекат носиите и кукерските костюми, за да почетат празника и да прогонят злите сили.

„Няма да има фестивал и каквато и организация да има, ще бъде неофициална. Който желае, ще се облече, но ще си стои в махалата. Няма как да се спазят мерките, ако се съберат всички на площада. Затова засега не се предвижда официално честване. Не вярвам до Великден да има някакви промени по отношение разхлабване на мерките. Вече обсъдихме въпроса с читалището и отговорниците по махали, и стана ясно, че няма как да се организира подобно събитие предвид ситуацията в страната”, каза Петър Кърпачев, който е сред запалените участници във фестивала.

От община Разлог също са категорични, че все още е рано за масови мероприятия и няма да подкрепят подобна инициатива. Кметът на селото Сашо Мицин също сподели, че организиран празник няма да има.

В същото време хората вече се готвят за ритуала „раздрънкване на звонци”, който съпровожда празника и се прави в седмицата преди Великден. Млади момци ще препашат коланите с чанове през кръста и ще обиколят селото, за да прогонят злите духове и да възвестят наближаващия празник. Това се очаква да стане в следобедните часове на 24 април.

В Разлог традиционният кукерски фестивал в първия ден от годината също бе официално отложен, но това не спря жителите на седемте квартала на града да надянат носиите, да облекат тежките кожи и да захванат хоро из улиците на града. Органите на реда не допуснаха никого на площада в центъра на града, а на участниците бяха дадени указания за конкретни маршрути, по които могат да обикалят. Това най-вероятно ще се случи и в Елешница.

ЯНА ЙОРДАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *