Загуби на близо 300 kWh ел. енергия на денонощие установиха от ЧЕЗ в комплекс от 8 къщи срещу „Омон“

Загуби на близо 300 kWh електроенергия на денонощие, чиято стойност на месец е около 2000 лв., констатираха вчера при рутинна проверка служители на „ЧЕЗ Разпределение” в Благоевград. Екип от отдел „Нетехнически загуби“ локализира изтичането в района на комплекса от 8 къщи в началото на с. Еленово, срещу комплекс „Омон“.

„Правим балансово мерене на изводите и на този клон констатирахме големи загуби и несъответствие между енергията, която минава през балансовия електромер, и сбора от другите електромери“, обясни Петър Павликянов, ръководител сектор НТЗ-Юг. „Установихме разлика в токовото натоварване в касетата на ъгъла и в другия край на кабела, където има 4 електромера и се захранва комплексът от жилищни сгради. Оказа се, че кабелът влиза вътре зад оградата и не бяхме допуснати да разкопаем, за да открием проблема. Потърсихме съдействие от полицията, но и те нямат право да влязат в частната собственост“, обясни Павликянов. Той каза, че е разговарял с един от собствениците на къщи в оградения имот, той не се е представил, но отказал да допусне служители на ЧЕЗ да разкопаят и да установят причината за изтичане  на ел. енергия.

„С балансовите електромери вече постигаме много добър резултат в търсене на загубите, а по този извод те са около 300 kWh на денонощие, което е много. Докато не намерим отклонението, не знаем откъде точно за загубите ни, но сме наясно, че са на този кабел с дължина около 30 метра, захранващ къщите в затворената зона. Не мога да кажа чие е нарушението, докато не го констатираме“, съобщи  ръководителят на НТЗ-ЮГ.

Минути по-късно при групата пристигна бизнесменът Орлин Тимов, собственик на една от къщите в затворената зона и на комплекс „Омон“ на отсрещната страна на улицата. „Няма проблем с достъпа, въпросът е в това, че касетите са в наш частен имот и заради това служителите на ЧЕЗ не могат да изпълняват задълженията си. Сега се чудим къде да поставим встрани касетата, за да не се пречи и в бъдеще на хората да си вършат работата. До този парадокс се стигна заради общината, преди години ни накараха да купим парцела, който реално влиза на 1,5 метра в асфалта на пътя. От другата страна, където е хотелът, също е така. По закон касетите и електромерите трябва да се сложат на границата на имота, а границите на нашия имот са почти в средата на пътното платно за с. Еленово. Не знам къде и каква е причината за констатираната загуба на ел. енергия, това трябва да се установи, но вътре къщите са 8 и са на различни собственици“, каза бизнесменът О. Тимов.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

2 Коментара

  1. Жичкаджията

    Искате да кажете „кражби“ а не загуби! Ами като не ви пускат да откриете крадците, пишете енергията на електромерите на 8-те къщи, пък те да си ги делят вътре както искат!

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *