Започна изплащането по втория транш на стопаните в Пернишко за закланите прасета

Започна изплащането по втория транш на сумата от 300 лв. на стопаните, доброволно заклали прасетата и дезинфекцирали обектите си заради африканската чума в Пернишка област. От вчера до края на седмицата общо 894 стопани, отглеждащи прасета в обекти, тип „заден двор“, на територията на областта, ще получат сумата. Тя е във връзка със заболяването африканска чума по свинете за подпомагане на стопаните, заклали доброволно прасетата си в указания срок и предприели мерки по почистване и дезинфекция до 2 септември 2019 г.
Изплащането започна вчера в селата от община Перник по утвърден график от ОДБХ. Днес ще се изплащат сумите в община Трън и части от населените места в община Брезник, град Радомир и селата Друган, Долна Диканя, Горна Диканя, Дрен, Радомир и кв. „Върба“.
В четвъртък ще бъдат извършени разплащанията в Земен, Ковачевци, Брезник, както и в селата Прибой, Поцърненци, Углярци, Извор, Кленовик, Житуша, Кондофрей, Чуковец, Гълъбник, Владимир и Старо село. В петък – населени места от община Перник и община Радомир. Плащанията се извършат предимно на ръка. 88 стопани са заявили да получат парите си по банков път.
По първия транш 215 стопани на територията на област Перник, подали заявления до 26 август и попадащи в обсега на 20-километровата санитарна зона на свинефермата в село Петърч, община Костинброд, получиха полагащата им се сума. Същата им бе отпусната за дезинфекция и обезпечаване на санитарно-хигиенните действия срещу АЧС.
КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *