Защо, когато спим, главата не трябва да е на север?

Сънят е важен елемент от битието ни. Човек прекарва в сън една трета от целия си живот. Той е толкова важен, че изпреварва дори храната в скалата на жизнено важните неща за съществуването. Без храна човек може да издържи повече време, отколкото без сън.

Това състояние е универсално за всички живи организми. Спят всички – бозайници, земноводни, риби, насекоми и птици. Жирафите спят само около 2 часа, за сметка на това коалите прекарват по 22 часа от денонощието в сън. Човекът проспива почти 25 години от съществуването си при средна продължителност на живота.

Ясно е, че здравият сън е много важен за добрата кондиция и работата на цялата сложна система, представляваща нашия организъм. Още в древни времена хората са осъзнали важността на съня и са търсели начини той да бъде колкото може по-пълноценен. Затова се обръща внимание на всеки елемент от процеса – леглото, позата на тялото при сън, завивките, всичко, което влияе на съня.

Ще се спрем на посоката на тялото по време на спане и нейната връзка със съня. В много религии тя е важна, защото оказва влияние на процеса.

Хиндуистите смятали, че по време на сън главата трябва да сочи в северна или западна посока, защото това влияе на здравето.

Според аюрведа от позицията на тялото зависи вида на енергията, която влиза в живота ни и най-добре това да става от южна и източна посока.

Във Вишну Пурана пък са на мнение, че главата трябва да е на изток или на юг, а северната или западната посока могат да го разболеят.

Днешната наука също се опитва да отговори на този въпрос, въоръжена със знанията, които има. От науката знаем за магнитното поле на Земята. То е разположено от север на юг, като положителният му полюс е в северната посока, а на юг е отрицателният.

Науката приема, че хората, подобно на много животински видове, имат вроден компас. Положителният полюс на магнитния компас у човек се намира в главата, а в краката е отрицателният заряд. От физиката е известен фактът на отблъскване на еднаквите полюси и привличане на срещуположните. Ако легнем на север, двата еднакви полюса ще се отблъснат и борбата между тях ще има негативни последици за съня ни.

От науката ни е известно също, че посоката на въртене на Земята става от западна към източна посока и магнитното поле на Слънцето навлиза в земната атмосфера от източната страна. Слънчевата магнитна сила влиза в нас, ако лежим с главата в източна посока и излиза през краката. По законите на магнетизма се будим със студени ръце и топли крака. Тогава сме бодри и отпочинали. Ако главата е топла на събуждане, това е равно на лошо усещане през целия ден.

Тези знания могат да помогнат на всеки да разположи правилно леглото си, за да се радва на ведро настроение всяка сутрин.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *