Защо не трябва да си лягаме с мокра коса

Лягането с мокра коса, може да се увеличи риска от развитие на гъбична инфекция на скалпа. Кожата започва да се лющи, често е налице и дерматит. Освен гъбичната инфекция по скалпа, възглавницата също е източник на различни бактерии, а мократа калъфка „осигурява“ идеалното място за тяхното размножаване, пише puls.bg. Едни от най-често срещаните видове гъбички по възглавниците са Аspergillus fumigatus. Те по-често причиняват инфекция при пациенти, които имат отслабнала имунната система. Могат да влошат симптомите на астма.


От естетична гледна точка косата много по-лесно започва да се накъсва и поврежда, тъй като тя е най-слаба, когато е мокра. Дори лягането с мокра коса може да доведе до косопад. На сутринта косата често е обезфоремена, което налага често използването на допълнително време за оформянето ѝ, най-често използвайки топлинни уреди, които допълно увреждат структурата ѝ.


Препоръчително е косата да се изсушава със сешоар, дори и на хладка или студена струя. Ако все пак се налага да се спи с мокра коса, може да се използват някои прийоми. Например да се нанесе кокосово масло по дължината на косъма, тъй като то предпазва влажната коса от начупване, но и придава гладкост и мекота. Освен него може да се нанесат и балсами без отмиване, защитни серуми и други продукти, които омекотяват косъма и го предпазват от накъсване и цъфтеж. Ако продуктите не се изсушат от косата обаче, най-вероятно ще я омазнят много по-бързо, отколкото ако е суха.


Препоръчително е използването на копринена калъфка за спане, тъй като тя създава по-малко триене и следователно предотвратява увреждането на мократа коса.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *