Избраха Кристалина Георгиева за управляващ директор на МВФ

МВФ избра Кристалина Георгиева за свой управляващ директор.  На изслушването във вторник тя успя да убеди членовете на борда, че е подходяща за поста, предава Нова ТВ.  Българката е единствената номинация. Кандидатурата й бе подкрепена от ЕС, САЩ също я подкрепиха негласно.

До днес Георгиева беше вторият човек в йерархията на Световната банка, а сега става първият директор на МВФ от развиваща се икономика и втората жена, която оглавява фонда след Кристин Лагард.  Французойката се оттегли в началото на месеца, за да оглави Европейската централна банка /ЕЦБ/.

Кристалина Георгиева ще ръководи кредитната институция с бюджет 1 трилион долара в момент, в който САЩ и Китай водят търговска война и когато Вашингтон се оттегли от редица международни договори.  МВФ промени устава си, за да може българката да поеме поста. Досега кандидатите да управляват фонда трябваше да са на възраст под 65 година,  а Георгиева навърши 66 на 13 август.

Георгиева беше комисар по хуманитарната помощ в комисията на Жозе-Мануел Дурао Барозу,  а в тази на Жан-Клод Юнкер е заместник-председател и комисар по бюджета и човешките ресурси. На 1 февруари 2019 година тя зае поста президент на Групата на Световната банка, в която започва работа още през 1993 година.

Малко след избора Георгиева написа в профила си в Twitter:  „За мен е чест да бъда избрана за управляващ директор на МВФ.  Очаквам с нетърпение да се присъединя към отдадените служители на фонда,  които работят в 189-те държави членки.  Заедно ще работим,  за да изградим по-силни икономики и да подобрим живота на хората навсякъде”.

Eто и цялото изявление на Кристалина Георгиева, след като бе избрана за управляващ директор на МВФ: 

„За мен е голяма чест, че бях избран за изпълнителен директор на МВФ и благодаря за доверието, което глобалното членство на Фонда и Изпълнителният съвет ми оказаха. Искам да изразя благодарност и уважение на предшественика си Кристин Лагард, велик лидер и скъп приятел, чиято визия и неуморен труд допринесоха толкова много за непрекъснатия успех на Фонда.

МВФ е уникална институция с голяма история и персонал от световна класа. Идвам като твърдо вярваща в неговия мандат да подпомогне стабилността на световната икономическа и финансова система чрез международно сътрудничество. Всъщност според мен ролята на Фонда никога не е била по-важна.Огромна е отговорността да бъдеш начело на МВФ в момент, когато световният икономически растеж продължава да разочарова, напрежението в търговията продължава, а дългът е на исторически високи нива. Както отбелязах в изявлението си пред Изпълнителния съвет, нашият непосредствен приоритет е да помогнем на държавите да намалят до минимум риска от кризи и да бъдат готови да се справят с кризите. И все пак не трябва да изпускаме от поглед нашата дългосрочна цел – да подкрепяме стабилни парични, фискални и структурни политики за изграждане на по-силни икономики и подобряване на живота на хората. Това означава и справяне с въпроси като неравенства, климатични рискове и бързи технологични промени.

За нашата готовност да действаме от съществено значение е запазването на финансовата мощ на Фонда и затова засилваме усилията му за надзор и развитие на капацитета. Работейки с моя екип, целта ми е да укрепя допълнително Фонда, като го направя още по-перспективен и внимателен към нуждите на нашите членове.

Очаквам с нетърпение да работя с всички наши 189 държави-членки, Изпълнителния съвет и персонала, както и с всички наши партньори през следващите години“.

Минути след новината за избора премиерът Бойко Борисов поздрави новия управляващ директор на МВФ с пост във Facebook. „Това е огромно постижение за България. Сърдечно я поздравявам и съм убеден, че ще се справи прекрасно с ръководенето на една от най-големите световни институции“, написа той. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *