„Икар“ за куклено представление и пет оперни премиери – гордостта на управленския екип Томов

Пет оперни премиери, награда „Икар“ за спектакъл на Кукления театър и турне на ансамбъл „Пирин“ са гордостта на управленския екип Томов от работата на екипите на общинските културни институти в Благоевград за последната 1,5 година. Въпреки пандемията за първи път в историята си общинският Куклен театър получи най-високото признание за професионализъм от гилдията на артистите в България и представлението „Гарвин Магьосникът“ на режисьора Вежен Вълчовски бе отличено с „Икар“ за куклен спектакъл. Награда от подобен ранг не е идвала в Благоевград повече от четвърт век. Тогава актрисата Станка Велинова печели приза „Куклар“ за главна роля в спектакъла „Едно такова приказно градче“ на режисьора Тодор Велинов, но театърът бе държавен. Общото между двете отличия е директорката Марина Кунгелова, която е начело на Кукления театър и в двата периода.

Културните институции под шапката на общината бележат завидни успехи и истински ренесанс през последната година и половина. Върнатата от кмета Румен Томов начело на Камерна опера Лина Ангелова успя да активира състава и след като за 6 г. общинската институция бе представила пред публика само 1 оперна премиера, за 18 месеца сега тя успя да „извади“ пет оперни спектакъла и още толкова концерти, без да се броят турнетата в региона и участията във фестивали.

Голямата заслуга на Румен Томов за културния живот в общината е, че възстанови Камерна опера, която  предшествениците му бяха осакатили и свили до обикновен оркестър без певци и сценограф заради сериозни съкращения на състава. Единствената камерна опера в България заработи на пълни обороти от февруари м.г. и дори в условията на пълен локдаун екипът успя да се организира и да зарадва културната общественост с трите едноактни опери на Парашкев Хаджиев по разкази на О’Хенри „Парадокси“, възстановената „Бастиен и Бастиена“ на Моцарт,  „Рита“ на Доницети, „Слугинята господарка“ на Перголези и „Капелмайсторът“ на Чимароза.

Ансамбъл „Пирин“ направи първото си национално турне след разхлабване на епидемичните мерки в страната. Преди дни артистите представиха концерт-спектакъла „Старо имане“ пред многобройна публика в Бургас, Добрич, Шумен и Варна и се готвят за второ турне през септември.

Силна подкрепа на всички културни събития дава на общината Биг Бенд Благоевград, в чийто екип всички са доказани професионалисти.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *