Имунитетът срещу коронавируса издържа само 6 месеца

Само 6 месеца издържа имунитетът срещу коронавируса, покaзва изследване на антитела на мъже на 35-годишна възраст, заболели от вече познат от години вид коронавирус.

Учените биха тревога, че трайността на имунитета е много кратка. Година след заболяването те отчитат нови инфекции, а само 6 месеца по-късно броят на антителата силно намалява.

Според изследователите, различните коронавируси имат малко общо помежду си, с изключение на симптомите на настинка, които предизвикват.

Но също така се създава краткосрочен имунитет, при който броят на антителата намалява бързо. Това може да се приеме като обща характеристика на човешките коронавируси. Ако новият, който води до COVID-19, се превърне в сезонен вирус, се очаква подобен модел, пише Вести.

Изследването хвърля сянка върху намеренията на повечето правителства за въвеждането на така наречените карти за имунитет. Предвижда се те да се издават на хора, които са излекувани от заболяването, за да направят възможно пътуването им и да облекчат социалните ограничения.

Учените предупреждават, че т. нар. стаден имунитет ще е малко вероятен, ако имунната защита пада след 6 месеца.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *