Инпектори от ДНСК проверяват новостроящата се бензиностанция, свързана с Марешки, изкорениха дърветата

ДНСК започна проверка на новостроящата се бензиностанция в промишлената зона на Благоевград, за която „Струма” информира още преди близо месец. Инспекторите пристигнаха вчера на място след жалба на 6-има местни бизнесмени, че се извършва незаконно строителство. В сигнала, адресиран до началника на ДНСК, е посочено, че комплексният проект и строителното разрешение са одобрени, без да има издадено разрешение на РИОСВ. Това е така, защото възложителят на проекта и собственик на строежа „Сакса” ООД е представил в община Благоевград две становища на РИОСВ по повод инвестиционно намерение за строителство, но само на бензиностанция, по което не се изисква ОВОС. Двете становища на РИОСВ от 20.07.2015 и 30.11.2016 г. са представени пред общинския експертен съвет на 22 март тази година, като вече освен бензиностанция в инвестиционното намерение е посочено изграждането на комплекс, включващ газстанция, метанстанция, търговска част и автомивка.

Дали поради недоглеждане, или друга причина, комплексният проект е одобрен. На 24 април следва заповед за одобряване на ПУП за имота и разрешение за строителство на главния архитект Васил Тинчев. На 21 юли „Сакса” ООД входира уведомление за инвестиционно намерение, което е качено на страницата на РИОСВ, но вече за изграждане на цялостен комплекс. Указанията на екоинспекцията са, че следва да се предприеме процедура по преценка на необходимостта от ОВОС. Въпреки че решение на РИОСВ няма, каквото е законовото изискване, строителството започва още на 17 юли, като надзорник е благоевградската фирма „Стройконсулт” ЕООД.

„Нарушена е нормата на чл. 143, ал. 1 от ЗУТ, която въвежда правилото инвестиционните проекти да се съгласуват и одобряват въз основа на изрично изброени документи, като т. 4 предвижда представянето на влезли в сила административни актове, които в зависимост от вида и големината на строежа са необходимо условие за разрешаване на строителството по Закона за опазване на околната среда, Закона за биологичното разнообразие или друг специален закон, и съответствие на инвестиционния проект с условията в тези актове“, посочват в жалбата си шестимата бизнесмени, които са заинтересовани лица като собственици на съседни имоти. Те настояват ДНСК да упражни законовите си правомощия и да издаде заповед за спиране на строежа.

Техническият ръководител на строителния обект инж. Рашко Софрониев потвърди за вчерашната проверка на ДНСК, но не изглеждаше притеснен. Строителните дейности си вървяха с пълна сила, а багерът започна да премахва и дърветата в района. Първото дърво бе изкоренено и изхвърлено върху купчината пръст, видя репортер на „Струма“. Имат ли разрешение строителите да отрежат дърветата в имота, така и не се разбра.

Строителството започна преди 3 седмици със скандал, след като собствениците на съседните имоти се оплакаха, че не са уведомени, че има промяна на одобрения през 2014 г. ПУП в двора на бившия Текстилен комбинат. Преди 3 години тогавашният зам. кмет по строителството Антоанета Робева ги уведомява, че имотът е предназначен за търговска сграда, административен център и обществено обслужване. За направената промяна на инвестиционния проект – за изграждане на бензиностанция, газстанция, метанстанция, автомивка и търговска част, научили при свършен факт, след като се струпали строителните машини на софийската фирма „Ви енд Джи ойл“ ЕООД. Собственикът на имота „Сакса“ ООД, дружество, което се свързва с варненския бизнесмен и лидер на партия „Воля” Веселин Марешки, им възлага изпълнението на строителството, което трябва да приключи до 112 дни. Освен ако не бъде спрян със заповед на ДНСК.

Дали това ще се случи, предстои да видим в близките дни.

БЕТИНА ГЕОРГИЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *