И ВАС отказа да разгледа 4 от жалбите по казуса „Камбитов”, чака се съдия Саша Алексова да даде ход само на делото на БСП

ВАС потвърди определението на Административен съд – Благоевград, с което бяха оставени без разглеждане жалбите на общинските съветници Злата Ризова, Валери Смиленов и Калоян Ханджийски, както и на водача на гражданските протести Николай Кутанов, против решение на Общинска избирателна комисия, с което бе отказано предсрочно прекратяване на мандата на кмета Атанас Камбитов. Тричленният състав на ВАС, председателстван от Диана Гърбатова, споделя изцяло изводите на благоевградския съдия Саша Алексова, която счете, че липсва какъвто и да е правен интерес от тяхна страна да оспорват решението и да искат да бъде обявено за нищожно, тъй като не са засегнати личните им права и интереси. Тъй като и четиримата не попадат в кръга на лицата, които могат да оспорват решения и откази на ОИК, каквито съгласно чл. 42 от ЗМСМА са централните ръководства на партии и коалиции, 4-те жалби са определени като недопустими и съдебното производство спрямо тях бе прекратено.


Калоян Ханджийски

Припомняме, че на 17 април общинската съветничка Злата Ризова подаде сигнал до ОИК, че кметът на Благоевград Атанас Камбитов е нарушил чл. 41, ал. 1, т. 9 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, тъй като между 25 септември и 3 октомври 2017 г. е бил вписан като управител и едноличен собственик на капитала на дружество „СТАРТ 2015“ ЕООД, което установила след справка в Търговския регистър. Според нея става въпрос за закононарушение, поради което сезира ОИК и поиска предсрочно прекратяване на кметския мандат на Атанас Камбитов. С решение от 22 април ОИК отхвърли искането, като 5-има членове гласуваха „против“, а 4-ма „за”.

Срещу решението последваха 5 жалби в съда, като петата беше от председателя на БСП Корнелия Нинова чрез местния лидер на БСП – Благоевград Любен Милев, която бе оставена без движение поради нередовност, която впоследствие бе отстранена.

При правилно установена и неоспорена от страните фактическа обстановка съдът е достигнал до извода за липса на правен интерес у четирите лица, с изключение на представителя на ПП БСП, за оспорване на решението на ОИК. С тези мотиви ВАС потвърждава определението на съдия Саша Алексова като правилно. След като получи официално акта на ВАС, съдийката ще прецени кога да насрочи дело по жалбата на БСП, които отстраниха в законовия 3-дневен срок посочената нередовност по отношение на представителството. Техен представител на делото ще бъде адвокат Гергана Янчева, която е и общински съветник от БСП.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

loading...


Злата Ризова


Валери Смиленов 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *