Кабинетът обсъди разхлабването на мерките в определени сектори и бизнеси

Разхлабване на противоепидемичните мерки в определени сектори и бизнеси. Това е било обсъдено на работно съвещание, свикано от премиера Бойко Борисов. В него участваха членове на правителството и представители на Националния оперативен щаб, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

Окончателното решение за отпускането на мерките ще бъде докладвано на премиера в четвъртък, но при отбелязване на нов ръст на заболеваемостта и сериозен натиск върху лечебните заведения, ограниченията ще бъдат преосмислени и отново затегнати.

Трайните тенденции със справянето със заболеваемостта от COVID-19 позволяват на 4 февруари т. г. от началото на втория учебен срок по определена схема да бъде възстановено присъственото обучение на ученици от 5 до 12 клас. „Много важно е да бъде изготвен план, по който да бъдат върнати в клас учениците по определена от министъра на образованието и от министъра на здравеопазването схема“, изиска премиерът Борисов в хода на работното съвещание. По думите на премиера разхлабването на мерките за фитнесите и спорта трябва да се въвежда паралелно с възстановяването на присъствените занимания в училищата.

Министър-председателят Борисов акцентира също и върху определянето на възможността ресторантите да могат да работят с капацитет от 50% до 22,30 ч вечерта. „Не на последно място трябва да се помисли и магазините в моловете да могат да работят при ясно определен компромисен начин, но без местата, на които се събират много хора вътре около заведенията за хранене и без детските кътове“, категоричен бе премиерът Борисов.

Министър-председателят добави, че настоящите мерки доказаха, че чрез тях се намалява натискът върху болниците и се спасяват човешки животи и здраве. „Но много ясно да се артикулира и с браншовите организации, че при актуализирането на ограниченията ще се водим от това как се движи заболеваемостта“, подчерта премиерът Борисов пред министрите и представителите на НОЩ.

„Ситуацията в страната е нормална, броят на новите случаи е 570. Отчитаме леко покачване на процента на новозаболели с приблизително с 1 на ст, като новохоспитализираните лица са 86“, докладва министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на работното съвещание. Той добави, че правилно е било взето решението от получените в страната ваксини да бъдат поставени само половината от тях като се запази останалото количество за втората доза, тъй като в момента се наблюдава забавяне на поръчаните от Европейската комисия ваксини за държавите членки заради производители.

„По отношение на спекулациите в публичното пространство за това, че сме избрали или заложили на определена фирма за ваксини, това категорично не отговаря на истината“, подчерта здравният министър. Ангелов добави, че сключените договори за доставката на ваксините са между Европейската комисия и производителите. „Единственото политическо решение, което е взела българската държава, е решението на Народното събрание, с което се упълномощава ЕК да договаря от името на България количества и вид ваксини. В тази връзка ние под никаква форма не сме имали възможност да договаряме количества на дадени производители или да определяме цена на ваксини“, допълни министърът на здравеопазването.

Премиерът Борисов акцентира, че е подсигурено на всеки български гражданин да му бъде поставена тази ваксина, която той пожелае. „В следващите две седмици очакваме по-големи количества дози“, каза още премиерът Борисов.

Председателят на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски обърна внимание, че почти всяка пета положителна проба за COVID-19 е съмнителна за новия вариант на коронавируса, който е много по-заразен. „Очакваме резултатите от изследванията, но това трябва да заостри вниманието“, изтъкна Мутафчийски.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *