Какво да хапвате и пиете, за да преборите грипа?

Температурите рязко се понижиха и това даде предпоставка за атака на вирусните заболявания. Те лесно се пренасят от човек на човек по въздушно-капков път и най-често може да се заразите с грип в пространства, където се събират много хора – в градски транспорт, в офис или на бизнес срещи.

Състоянието на грип се характеризира с отпадналост, гадене, болки в главата, а понякога дори и по цялото тяло. Тогава задължително си останете вкъщи, за да предпазите както себе си, така и останалите около вас. За да преборите настинката е нужно да се запасите с правилните хранителни вещества и да пиете подходящите течности.

Какво да пиете по време на грип?

Най-добре е да заложите на водата, тъй като тялото ви може да е обезводнено по време на грип. Д-р Йън Нелиган казва пред Insider, че точно в това състояние е хубаво да хидратирате организма колкото се може по-често. Той съветва да забравите за напитки като сода и сокове, защото в тях се съдържа огромно количество захар.

Захарта, от своя страна, може да предизвика диария, което още повече ще ви обезводни. „Малко захар е добре, когато се чувствате зле, но високата захар в някои напитки може да ви накара организмът ви да се почувства още по-неприятно“, заявява Нелиган.

Що се отнася до сутрешното кафе, трябва да го пиете безкофеиново. Кофеинът може да предизвика главоболие и нервност, което ще ви накара да се чувствате още по-зле, особено ако се лекувате с антибиотици. Колкото до алкохола, трябва задължително да го изключите от менюто си.
Какво да хапвате по време на грип?

Освен на течностите, много е важно да заложите и на правилните храни. Грипът идва с няколко гадни симптома, които не само ви дехидратират, но ви лишават и от важните хранителни вещества, които да подсилят имунната система.

Д-р Чарлз Питърс препоръчва на своите пациенти пилешка супа, която съдържа голямо количество натрий. Той е вид електролит, който помага на тялото ви да се хидратира като го кара да задържа вода.

Киселото мляко също е препоръчителна храна по време на грип. То съдържа в себе си протеин, калций, цинк, витамин B, пробиотици и витамин D. Всички те могат да помогнат на тялото да пребори инфекцията и да засили имунната му система.

Листните зеленчуци като броколи и плодовете като портокали, ягоди, ананаси, киви и манго са богат източник на витамин C, който намалява продължителността на заболяването. Фибрите в овесената каша помагат за облекчаването на стомашни и чревни проблеми.

Храната или течностите – кое е по-важно?

По време на грипа човек прекарва голяма част от времето си в леглото. Тялото ви е толкова отпаднало, че почти нищо не ви се прави, камо ли да намерите сили да ядете или пък да пиете нещо. Все пак, когато намерите нужната енергия, за да се вдигнете от леглото, първо пийнете нещо преди да хапнете.
„Храната не е толкова важна, колкото хидратацията“, казват лекарите. „Когато сте настинали, тялото ви използва повече енергия, затова е важно да сте правилно хидратирани и това трябва да ви е приоритет номер едно“, добавят те.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *