Как да действаме при среща с агресивно куче

Руската киноложка федерация сподели съвети как да се избегне нападение от бездомни кучета и какво да се прави, ако кучето на безотговорен стопанин прояви агресия.

Важно е всеки от нас да знае правилата на поведение при среща с бездомни глутници, това ще помогне да се избегнат неприятности. Но освен среща с бездомни кучета, понякога се налага да се справяме и с безотговорни стопани, които не участват в отглеждането на своите домашни любимци. Поради това могат да възникнат конфликтни ситуации. В този случаи цялата вина пада върху плещите на собствениците, на които по принцип бих забранил да има кучета от каквато и да е порода, казва Владимир Голубев, президент на Руската федерация по кинология пред РИА Новости

Както обясни Голубев, ако човек срещне бездомно куче, което не проявява интерес към него, тогава тази среща не е опасна. Не обръщайте внимание и минете, казва експертът

Ако се приближи бездомно куче, размахало опашка, това обикновено означава, че очаква да получи храна. Осъзнавайки, че очакванията не са оправдани, ще се разсее от вас и ще продължи по пътя си, казва Голубев.

Ако кучето започне да лае или ръмжи, винаги има причина за това. Лаенето е начин за комуникация: например, кучето може да лае по човек, който се намира на територията, където се храни и обикновено този лай е без последствия без провокация от ваша страна. Първият признак на реална опасност е, ако кучето се движи към вас ръмжейки и ушите му са плътно прилепнали към главата, казва той.

Агресивното поведение, може да бъде свързано с болест, глад, защита на потомството или защита на територия. В никакъв случай не атакувайте първи. Бавно се оттегляйте, без да правите резки движения или шумни звуци, не забравяйте, че в такива ситуации не можете да обърнете гръб на кучето, казва експерта.

Ако кучето атакува, трябва да се опитате да се преборите с него с импровизирани средства и да сте сигурни, че сте защитили врата си, тъй като ухапванията на това място могат да бъдат фатални, обясни Голубев.

Най-голямата опасност представляват глутници кучета – те могат да атакуват на територията, която считат за своя. Най-доброто нещо е да се опитате да избягвате подобни срещи. Не ходете по запустели територии и строителните площадки, не се отдалечавайте от оживени места. Ако случайно сте влезли в безлюден район, където живее бездомна глутница, не се опитвайте да избягате или да се държите заплашително. , казва Голубев.

Според него, ако останете спокойни, не проявявайки никакъв страх или агресия, глутницата може да не обърне внимание на външни лица.

Ако бездомните кучета започнат да лаят по минувач, той трябва да стои неподвижно, най-добре с гръб към дърво, стена, ограда, така че глутницата да не може да го заобиколи и го събори. Кучетата лаят, обясни Голубев, демонстрирайки, че са недоволни от срещата с непознати на тяхна територия, и се опитват да прогонят непознатия. Те могат да атакуват, ако им се струва, че човекът заплашва живота им, или ако водачът на глутницата реши, че може да засили авторитета си, като се справи с човека като с лесна плячка.

Вашето спасение е само в хладнокръвието. Не забравяйте: колкото и да сте уплашени, никога не трябва да показвате страха си. Ако, не дай Боже, имате дете със себе си, не се опитвайте да го вземете на ръце: глутницата ще го приеме като проява на паника и сигнал за атака. Поставете детето до стена, дърво или ограда и го прикрийте от глутницата с тялото си. Останете на място, докато стадото се успокои. Когато тя загуби интерес към вас, започнете бавно да се отдалечавате, издавайте силни звуци и в никакъв случай не обръщайте гръб на кучетата. Движете се бавно и плавно, докато не излезете от територията на глутницата, казва дресьорът.

Ръководителят на Руската федерация по кинология подчертава, че при домашните любимци отговорност винаги носи стопанина на кучето.

Правилното обучение е неразделна част от живота на развъдчика на кучета. Собствениците на домашни любимци трябва да спазват правилата за разходка: можете да разхождате домашния си любимец само на разрешени места, кучето трябва да ходи на каишка или на каишка и с намордник до мястото на разходката (правилата се различават в зависимост от породата и решенията на органите на местното самоуправление), а придружаващият го човек трябва да може да го контролира, както и своите действия, на първо място той трябва да бъде трезвен и вменяем, допълва Голубев.

Той обясни, че свободното разхождане на куче без оборудване е допустимо само в частни територии, принадлежащи на собственика, както и на специално определени места. Забранено е ходенето без намордник и каишка от кучета от потенциално опасните породи като алабай, американски булдог, бразилски булдог, бултериер, стафордширски териер, вълкопроизводни, питбул, както и кръстоски от посочените породи.

Такива кучета могат да се разхождат само в оградени зони, принадлежащи на собственика, а на входа на тази зона трябва да се постави предупредителен знак.

Ако в резултат на небрежност на собственика е причинена вреда на нечий живот, здраве или имущество, собственикът на животното ще носи отговорност в съответствие с нормите на гражданския, административния или наказателния кодекс, в зависимост от обстоятелствата и тежестта на последствията.

За да се избегнат конфликтни ситуации е необходимо да се придържате към някои прости правила: не пипайте и не хранете чужди кучета без разрешението на стопанина и още повече не позволявайте на децата да правят това. Ако забележите, че водачът на куче нарушава правилата за разходка, например разхожда кучето на детската площадка, учтиво го помолете да вземе домашния любимец на каишка и да се отдалечи от мястото. Във всяка ситуация, на първо място, е необходимо да се проявява уважение един към друг, казва в заключение руския кинолог. /БГНЕС

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *