Как да пречистим тялото си след преяждане по празниците?

По време на празниците зад всеки ъгъл ни дебнат сладки и солени изкушения, с които често прекаляваме. Големите количества храна затрудняват работата на тялото и често хората се оплакват от подуване, дискомфорт, болки в корема. След като се насладим и наситим на всички вкусотии, които приготвяме по празничното време, следва грижа за здравето и тялото. Пречистването би се отразило много добре на организма. Как да го направим?

1. Намалете количествата на храната. Нека всяко хранене включва малко или умерено количество храна. Един от основните проблеми по време на празничните угощения е именно в големите порции.

2. Нека храненията бъдат чести, но порциите да бъдат малки. Гладуването след празниците не е необходимо. Нека денят ви започва с лека и малка закуска (кисело мляко, овесени ядки, плод, накиснати ядки, варено яйце, препечен пълнозърнест хляб, резен сирене и т.н.) Когато закусите след като станете от сън, метаболизмът започва да работи. Когато пропускате първото хранене, тогава метаболизмът се забавя.

3. Пийте повече вода и чайове. Водата и билковите напитки хидратират организма и имат детоксикиращо действие. Увеличете приема на течности или поне се постарайте те да бъдат поне 2 литра дневно. Добре е сутрин след като станете преди закуска да изпиете 250-500 милилитра течности (чай или вода). Към напитките си може да добавяте лимонов сок, който е богат на витамини и има детоксикиращи свойства.

4. Заменете 1 или 2 от храненията с прясно изцедени сокове или смутита. Плодовете са прекрасен начин да презаредите и пречистите тялото си. Соковете и смутитата са много лесно смилаема храна и по този начин давате на тялото си качествени хранителни вещества и едновременно с това не го затруднявате. Към плодовите смутита може да добавяте банан, сок от ябълка, морков, портокал, мандарина, лимон, ядки, мед, мляко и т.н.

5. Хапвайте повече зеленчуци. Те са богати на витамини и фибри. Зеленчуците може да ги консумирате във вид на салати или като смутита и сокове. Ако си приготвяте салати е важно да не се увличате в овкусяването. Зехтин, сол и лимонов сок са напълно достатъчни. Не използвайте тежки и мазни сосове. Смутитата може да приготвяте със зеленолистни зеленчуци, сок от магданоз, пипер, домат, целина и т.н.

6. Намалете или напълно ограничете месото. Пречистването ще бъде максимално ефективно ако за определен период от време се ограничите от месните продукти. Този период може да бъде 1 седмица, 1 месец или повече. Вслушайте се в нуждите на тялото си. Животинските протеини са нужни на организма ни, но по време на пречистването може да ги ограничим.

7. Правете кардио-тренировки. Всеки ден или през ден може да правите интензивни кардио-тренировки, с които ще изгаряте мазнини и ще детоксикирате тялото си чрез активните изпотявания. След като сте се насладили на празниците, подарете на тялото си детокс-период.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *