Кандидатът за кмет на Благоевград Цвета Рангелова: Двадесет и четири часа, седем дни в седмицата е „разпънат чадър“ над фирми, приближени на властимащите

В Благоевград липсват инвеститори и това е в резултат от управлението на града в последните десет години. Управляващите не само не създадоха благоприятен климат за работа в предприятията на територията на общината, но и не направиха нищо за привличане на нови инвестиции.
Истината е, че икономиката на града е унищожена, а Благоевград не е привлекателен за външни инвестиции. Корупцията е повсеместна, а 24 часа 7 дни в седмицата е „разпънат чадър“ над фирми, приближени на властимащите. На практика през последните години единствено тези фирми имаха възможност за работа по „спечелени“ обществени поръчки, търгове и концесии. Този процес вероятно е бил полезен за обръчите от фирми около властта, но не и за общината и нас, гражданите данъкоплатци. 
Благоевград има нужда на първо място от сигурност за съществуващия бизнес, от осигуряване на естествена, конкурентна среда за всички работещи и плащащи данъци местни фирми. Икономиката на града ще се съживи с предприемане на безкомпромисни мерки по незабавно спиране на корупцията във всичките й форми и при публично управление на парите и активите на общината. Електронното административно обслужване ще намали чувствително ежедневния рекет от най-ниското до най-високото ниво на администрацията.
Осезаема е липсата на подготвени кадри във всички сфери, въпреки наличието на няколко университета. В тази връзка считам, че следва да се изгради добра комуникация между местната власт, ръководствата на университетите и професионалните гимназии с цел разкриване на специалности, актуални на търсенето, които да подготвят кадри за бизнеса в града и региона.


Въвеждането на мерки по намаляване или осигуряване на гратисен период от заплащане на такса битови отпадъци за стартиращи дейността си предприятия на територията на общината ще направи Благоевград предпочитан за нови инвеститори.
Необходима е оценка на икономическото състояние и рентабилността на общински обекти, които, в случай че не генерират приходи за хазната, биха могли да се отдадат на концесия на инвеститори, за да направят модерни съоръжения с цел привличане на туристи. Съответно това ще създаде приходи, без да се налага общината да изразходва средства. Разбира се, тук е много важно да се каже, че концесионните договори следва да бъдат в полза на общината, а не както досега, в полза на концесионера, от което да се трупат несъбираеми огромни задължения.
Това са реални мерки, които биха могли да бъдат изпълнени.
Нека не забравяме, че изборите за кмет на община Благоевград са частични. Реално следващият кмет ще трябва да приложи програмата си в рамките на две години (2021 – 2022 г.).  И за това кратко време трябва да има резултати, при положение че за 2021 г. бюджетът на града вече е приет и гласуван.
Ето защо в моята  програма са заложени решения, които са осъществими в  в рамките на двугодишния кметски мандат.
Ако благоевградчани ми гласуват доверие с бюлетина номер 7, ще ми дадат възможност да реализирам заложеното и това ще е отлична основа за изтласкването на града ни от дъното, на което се намираме. 
Благоевград има нужда от Възраждане!
Купуването и продаването на гласове е престъпление

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *