КАПАН ЗА НАИВНИЦИ! 76-г. благоевградчанка „изгоря” с 3360 лв. на презентация на матраци, маскирана като „беседа за подобряване на съня”…

76-г. благоевградчанка „изгоря“ на презентация с огромна за размера на пенсията й сума. В писмо до вестник „Струма“ възрастната жена разказва за чувството на вина и безпомощност, за здравословните проблеми, за упреците от семейството, които е изтърпяла и изживяла, когато разбрала, че е измамена, и за липсата на подкрепа от институциите заради пропуски в закона.

Спестяваме името на дамата по нейна молба заради срама, че се е подвела и на тези години е създала на себе си и семейството си огромни притеснения. Тя е от Благоевград и инициалите й са И.С.И.

За случая е подадена и жалба в прокуратурата.

Всичко започнало през февруари т.г., когато в пенсионерския клуб, който жената посещава в един от кварталите, били оставени покани, насочени към възрастните хора за беседа за подобряване на съня. В листовката пишело, че на сбирката ще се тегли томбола с предметни награди и всеки присъстващ ще получи подарък за участието си. Беседата била насрочена на 24 февруари в един от хотелите в града и жената отишла с приятелка и снаха си.

„Вместо беседа по темата се оказа, че присъстваме на презентация на различни продукти, предлагани от фирма, като ни беше казано, че ако останем до края, ще получим подаръците си и ще можем да участваме в томбола за чисто нов телевизор“ , разказва потърпевшата. Тя била сред „късметлиите“ от томболата и един от презентиращите я поканил да оформят документите, за да си получи подаръка. Останала изненадана, като я уведомили, че за да вземе наградата, е длъжна да си купи поне един продукт от фирмата.

„Стори ми се странно и необичайно, но мъжът ни увери, че това е практика и че можем да си закупим дори нещо символично. Най-символично се оказа одеяло за 300 лв., но се подведох, че пак е добре, защото ще получа и телевизор, чиято стойност по думите на презентиращия е в пъти по-голяма и сделката ще супер изгодна за мен, още повече че имаше и бонус две възглавници“, разказва в писмото си И.С.И.

Жената нямала достатъчно пари в брой в себе си да плати, близките, с които била  на „беседата“, също не могли да й услужат със заем, но презентаторът я успокоил, че може да ги вземе на изплащане и бързо пресметнал, че придобивката ще й струва само по 23 лв. на месец за период от година и половина. Без да успее в момента да пресметне, че одеялото ще й излезе 400 лв., благоевградчанката се съгласила. Презентаторът обаче продължил да я атакува с нова оферта за матрак, изключително удобен за възрастни хора, опитвайки да я увещае с обещание за още много награди. Ето как се развили събитията, разказани от първо лице от потърпевшата:

„Отказах и той се обърна към снаха ми и приятелката ми, за да ги убеди, че получавам голям шанс, защото те повече нямало да идват в града и няма да имаме подобна възможност, или ще бъде на двойна цена. Отказахме, като обясних, че с нашите пенсиите дори 23 лева на месец са ми много, но той настояваше да взема и матрак с обещание, че дори да имам затруднения в плащането, те изчакват и отсрочват вноските. Поиска ми личната карта, за да оформи продажбата на одеялото, и ми каза, че трябва да подпиша още няколко декларации, че съм съгласна да си получа наградата. Докато я подавах, за пореден път ме попита дали не съм размислила за матрака и аз за пореден път му отказах. Не носех очилата си, затова ме попита искам ли да ми прочете съдържанието на договора, който подписвам, но отбеляза, че той е стандартен и няма нужда да го чете, защото всичко е по закон, а ако не съм доволна от одеялото, мога да им го върна в 14-дневен срок. Доверих му се и подписах.

Отиде с документите в дъното на залата, където имаше ксерокс, и с гръб към мен и останалите ги снима, донесе ги след малко, сгънати на четири, с пъхната вътре личната ми карта, явно за да не видя съдържанието им, и ми каза да ги прибера в чантата си, за да не ги изгубя.

След 20-ина минути, при приключване на срещата, презентиращият ни покани да излезем навън, за да си взема наградите телевизор и възглавница, и предложи да ни закара с приятелката ми, с която сме в един квартал, за да не плащам за таксита, че сме възрастни и знаел, че парите не ни достигат.

Около месец и половина по-късно получих кратко текстово съобщение, че дължа сумата от 70.24 лв. по договор с банка. От среща с неин представител в Благоевград разбрах, че съм сключила договор за разсрочено изплащане на матрак, телевизор и одеяло за 48 месеца – максималния срок по закон за такива кредити, и всеки месец трябва да внасям по 70 лв. Озадачена, намерих документите, които ми бяха предоставени на „беседата“, и след като ги прегледах по-внимателно, установих, че всъщност не съм подписала документ за приемане на награда от томболата и договор за закупуване само на одеяло, както презентиращият ме убеждаваше, а съм подписала договор по индивидуална поръчка за матрак, ортопедична възглавница и LED телевизор с плосък екран, и че всъщност наградата не е награда, а е изпълнение на част от поръчка, която, подведена и заблудена от презентиращия, съм направила към тях и към днешна дата дължа сумата от над 3500 лева, без да съм получила матрака, които уж съм поръчала. Реално аз бях заблудена и измамена, а договорът, който бях подписала, е бил дописан от презентиращия ми, но факт е, че за телевизор, който реално струва 100 лева, аз трябва да платя за 350 лв., за одеяло, което струва 15 лева, аз трябва да платя около 350 лева, а за матрак, който струва 150 лв. на пазара, аз трябва да платя 3360 лв. И сега с пенсия от 300 лв. тези хора ме поставиха в крайно тежко психическо и финансово състояние, а да не говорим за ежедневния телефонен тормоз от банката, която си иска парите за вноските. Оттогава не съм спала нито една вечер спокойно, здравословното ми състояние се влоши рязко и се страхувам да общувам както преди с хората.

Заради всичко, което ми се случи, считам за свой дълг да информирам чрез вашата медия хората да не ходят на такива презентации, за да не се събудят някой ден като мен с огромен потребителски кредит с непосилна лихва, подведени от недобросъвестни лица, представители на фирми за всевъзможни продукти. Тази ужасна кампания, която тече (оттогава получих поне още 5 покани да отида на подобни сбирки), е по-лоша и от телефонните измамници, защото всъщност е търговска практика за сключване на потребителски кредит със заблуда, че купувате нещо изгодно. Оказва се, че договорът ви е бил допълнен след подписването му и затова екземплярът се дава на клиента със закъснение, уж заради ксерокопиране, за да не разберете за неговото съдържание, а когато разберете, вече е късно, защото техният екземпляр съдържа вашия подпис. Тези хора са безскрупулни и безмилостни, познават законите много добре и практически отидете ли на презентацията им и подпишете ли каквото и да е, вече сте тяхна жертва. Основната им цел е да се възползват от възрастните хора въз основа на неопитността, наивността и доверчивостта ни, и да се доберат до и без друго малките ни пенсии, без да си дават сметка, че така ни обричат на глад и застрашават живота и здравето ни.

Пазете се и бъдете здрави!“, завършва писмото си благоевградчанката.

Прокуратурата е образувала преписка по сигнала за документна измама. В момента се събират доказателствени материали.

Подготви ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *