Картофите предотвратяват хипертония

Яденето на варени или печени картофи понижава кръвното налягане и помага за предотвратяване на хипертония, установиха американски учени. Резултатите от изследването са публикувани в списание „Nutrients“.

Картофите са основен източник на калий. Изследователи от университета Пардю изследват ефектите на добавките с калий върху кръвното налягане и други рискови фактори за сърдечно-съдовите заболявания.

В клиничните изпитвания са участвали 30 мъже и жени с диагноза хипертония или предхипертония. Резултатите показват, че консумацията на печени или варени картофи води до по-ниско кръвно налягане в сравнение с контролната група, която се е хранила с типична американска храна, която не включва картофи.

Авторите също така установяват, че противно на общоприетото схващане, че висококалоричната опция за готвене на картофи, пържените картофи, е вредна за сърдечно-съдовата система, ежедневната порция от този продукт, съдържащ 330 калории, не влияе отрицателно на кръвоносните съдове.

Благоприятният ефект на картофите се основава на факта, че те намаляват задържането на натрий в организма и в това отношение, установяват учените, влияят дори по-добре от хранителните добавки с калий.

Изследователят д-р Кони Уивър каза: „Съотношението калий към натрий е може би най-важното в контекста на цялата хранителна матрица.“

Картофите представляват около 20% от зеленчуците, които ядат американците. Според авторите те са много важни, тъй попълват на недостига на хранителни вещества, диетични фибри и калий. Консумацията само на един средно голям картоф задоволява около 10% от дневните нужди на възрастен от калий. /БГНЕС

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *